Vuokko ja moni muu..

Toukokuun merkki ovat vuokot. Perinteinen äitienpäiväkimppukin niistä usein äideille tehdään. Meillä on onni kasvattaa puutarhassamme neljää eri vuokkoa: valkovuokko, keltavuokko, sinivuokko ja hämyvuokko. Hämyvuokko on näistä ehkä vähiten tunnettu – väriltään haalean valkoliila, ja on käsittääkseni valko- ja sinivuokon risteymä.

Sinivuokko

Sinivuokko on muuten Hämeen maakuntakukka – näin kun Hämeessä asumme 🙂

Kukinnan aloittaa valkovuokko, sen jälkeen pirteä keltavuokko, sitten sinivuokko ja viimeisimpänä hämyvuokko. Yleensä kolme ensimmäistä kukkii lopulta vielä samanaikaisesti. Vuokot ovat kauniita, luonnonvaraisia kukkia jotka leviävät sopivissa kasvuolosuhteissa helposti. Kaikkia vuokkoja meillä on kasvanut pihassa luonnostaa, ja olemme vain siirtäneet ja jakaneet niitä tarvittaessa.

Keltainen lämpäre keltavuokkoa on taas niin iso, että saamme siitä mukavan jakopalan malle vietäväksi ja sinne puutarhassa ihastuttamaan. Kesäpaikalla meillä on lehtomainen ympäristö, joka sopii vuokoille erinomaisesti. Luontaisesti siellä kasvaakin runsaasti valkovuokkoja. Vuokot eivät erityistä hoivaa tarvitse joten ovat helppo keväinen piristys puutarhassa. Niiden kannattaa antaa olla mielellään samoissa kasvupaikoissa, ja etenkin sinivuokko leviää hitaasti. Itse pyrin myös jättämään syksyllä lehdet luontaisesti vuokkojen kasvupaikoille samaan tapaan kuin luonnossakin.

Keltavuokko on näyttävä kevätkukkija

Kukinnan jälkeen vuokot katoavat, eli maanpäällinen osa häipyy näkyvistä – ja keväällä ne sitten ilmestyvät taas. Luonnosta vuokkoja ei pitäisi siirtää omaan puutarhaan, jotta luonnonmukaiset kasvupaikat eivät kärsi ja häviä.

Valkovuokko on kevään ensimmäisiä kukkijoita

Lauantaina satoi ensimmäisen kerran kunnolla näin kevään tultua ja se kyllä räjäytti kasvun käyntiin yhdessä melko lämpimän sään kanssa. Nurmikko vihertää, sipulikukat nousevat, maanpeittokasvit kukkivat, marjapensaat ovat lehdissä ja lehtipuut ovat ihan juuri lehdessä. Mahtavaa!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)