Vuoden vihannes 2015

oman sadon sipuli

Sipuli on valittu Vuoden vihannekseksi 2015. Valinnan tekevät vuosittain Puutarhaliitto, Kotimaiset Kasvikset, muut alan järjestöt, asiantuntijat ja viljelijät. Tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta. Ensimmäinen Vuoden Vihannes- valinta tehtiin jo vuonna 1967.

SIPULILAJIKKEITA ON PALJON

Sipulilajikkeita on olemassa yli 20 erilaista, joista Suomessa viljellään noin kymmentä. Eniten viljellään keltasipulia. Sipulin valtteja ovat: maku, terveellisyys, ekologisuus ja monikäyttöisyys. Käyttötavoiltaan se on yksi monipuolisimmista kasviksista. Sipuli on keittiön perusraaka-aine, joka sopii maustamaan lähes minkä tahansa ruoan.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että sipulit osana monipuolista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Sipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista ja suojaravintoaineista.kukkasipulit

Mikä mahtaa olla ensi vuonna vuoden vihannes? Aikaisempia vuoden vihanneksia (lähde):

sipulin kukinta
Sipulin kukinto on kaunis.

Valon lisääntyessä teet ehkä jo viljely- ja kasvatussuunnitelmia? Minulla on jo ajatukset kääntyneet kohti kevättä ja mietin mitä sitä laittaisi keittiöpuutarhaan tänne kaupunkiin ja mitä maalle isolle kasvimaalle. Sipuleitakin tietysti! Ruohosipulia löytyy molemmista paikoista, ja talvivalkosipuleita istutin syysistutuksena maalle (klik). Purjoa taidan esikasvattaa ja laittaa sitten isolle kasvimaalle. Kelta- ja punasipuliakin jonkin verran, tosin viime vuonnakaan en onnistunut kovin hyvin niiden kanssa – jäivät varsin pieniksi. Mutta josko parempi onni tällä kertaa.

Nautitaan talvesta, kyllä se kevät sielä pian koittaa. Nappaa lehtihyllystä puutarhalehtiä tai käväise kirjastossa, illat sujuvat sen jälkeen paljon keväisimmissä tunnelmissa 😀

Ps. Täältä löytyy lisää sipulitietoa.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)