Voikukkien ja rikkaruohojen hävittäminen nurmikolta

imageEroon voikukkapellosta? Voikukista ja rikkakasveista nurmikolla? Voikukkien hävittäminen pihamaalta ja nurmikolta on ikuista taistelua. Keinoja on useita: perinteinen kitkeminen, voikukkaraudat, torjunta-aineet jne. Niin kauan kuin pihassasi tai naapurustosta pääsee leijailemaan voikukan siemeniä, niitä ilmaantuu ennemmin tai myöhemmin puutarhaan.

Vaikka taistelu on loputonta, emme itse haluaisi nurmikkojen olevan voikukkaisia, vaan kauniita samettisen vihreitä paraatinurmikoita. Eikä se voikukka kukkapenkkejä ja istutusalueitakaan kaunista. Tähän asti torjunta on ollut mekaaninen kitkeminen (homma josta Henri onneksi nauttii 😀 ). Olemme parin vuoden ajan tehneet eri tavoin töitä saadaksemme unelmanurmikot, joten voikukkien lisäksi haluamme poistaa myös piharatamon, maahumalan (sitä pirullista kasvia löytyy onneksi vasta pieniä määriä nurmelta, mutta jos emme tee mitään niin vuodessa kahdessa kaikki nurtsat ovat sitä täynnä).

Kokeilimme Trim nurmikon voikukkahävitettä, joka on ns. valikoiva torjunta-aine, joka säästää nurmiheinän, mutta hävittää ei toivotut rikkakasvit.  Nerokasta! Nurmikko pitää jättää leikkaamatta muutamaksi päiväksi ennen käsittelyä, ja tarvitaan kuiva sekä yli 12 asteinen sää, joten nyt vasta päästiin tämäkin jo alkukeväästä asti suunnitteilla ollut asia toteuttamaan.

image

 

image

Voikukkien hävittäminen ja rikkaruohojen poistaminen suoritetaan kahdessa eri paikassa: kotipuutarhassa jossa on rajatut nurmikkoalueet sekä kesäpaikalla, jossa on villiintynyt nurmialue – mutta jossa kuitenkin nurmea on, jota emme halua hävittää. Yhteensä käsiteltävien alueiden koko on ehkä noin 1000 neliötä.

Kun aine tehoaa ja rikkakasvit häviää tulee varautua siihen, että nurmikkoalueet jäävät laikukkaiksi ja niihin tulee alueita joissa ei ole nurmea (kun rikkakasvit kuolevat). Varaudu siis nurmikon paikkakylvöihin!

Isot alueet kannattaa käsitellä tiivisteellä johon sekoitetaan vettä ja kunnon paineruiskulla. Meillä on isolla säiliöllä varustettu ja siinä ladattava akkupistoolisuihku, joiden avulla homma kävi kätevästi. Nyt maltetaan taas odottaa muutama päivä ilman ruohonleikkuuta, jotta aine pääsee vaikuttamaan. Sen jälkeen odotellaan tuloksia ja ryhdytään paikkaamaan nurmikkoa – eiköhän tänä vuonna voikukkaongelma ole melko hyvin selätetty – käsittelyn voi toki uusia myöhemmin kesän aikana, jos haluaa poistaa siemenestä alkuun lähteneet voikukat. Suuri ilo on kyllä päästä noista ratamoista ja maahumalista eroon, ne kun ovat – varsinkin maahumala – lähes mahdottomia poistettavia kitkemällä.

 

Kerro muillekin:

3 Comments

 • Nimetön

  Tähänpä loppui toimiva keino. Trim tiiviste ja toxan tiiviste katosivat vähin äänin kaupoista.

   • Jari

    Toxan tiivistettä ei tunnu löytyvän mistään kaupasta, joista sitä on ennen löytynyt. Roundupia sen sijan löytyy, ja siinähän on (todettu) syöpää aiheuttavaa ainetta.
    Mikähän on syy, Roundupin myynti loppuun ennen kieltoa?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)