Vinkkejä kevään ja kesän puutarhahommiin

Nyt on ihan parasta aikaa miettiä mitä suurempia ja pienempiä puutarhaan liittyviä tekemisiä sitä kohta puoliin tekisi. Ajattelin ilahduttaa teitä muutamalla käytännön vinkillä joita itse olen havainnut ja joista toivon teillekin olevan hyötyä.

Älä ahnehdi liikaa työtä. Muista nauttia keväästä ja kesästä. Itse suunnittelemme aina muutaman isomman puutarha-askareen keväälle ja sitten keskitymme kesästä nauttimiseen. Polut, perennapenkit, laatikkoviljely, kasvihuone, pergola, aidat ja mitä näitä onkaan- keskity vain johonkin tänä keväänä- muista että puutarha ei koskaan ole valmis. Ensi keväänäkin on taatusti tekemistä.

Tee suuremmat maanmuokkaustehtävät keväällä. Keväisin maa on pehmeää ja esimerkiksi kaivaminen lapiolla on huomattavasti mukavampaa. Joten uudet polut ja perennapenkit heti keväällä työn alle, niin niistä ehdit siten nauttimaan jo loppukesästä. Ja puutarhakaan ei näytä koko kesää toivottomalle.

Kasvihuone- ota kokoluokkaa isompi kuin ajattelit. Jos vaan tilaa puutarhassa löytyy niin valitse se kookkaampi kasvihuone. Korkeutta ja leveyttä tarvitaan sillä tomaatit ja kurkut kasvavat kookkaiksi ja täyttävät helposti kasvihuoneen- jopa niin että siellä on hankala liikkua. Joten usko vaan- isompi kasvihuone ja helpotat kasvatuspuuhia ja nautit kasvihuoneesta enemmän. Lue lisää vinkkejä kasvihuoneen valintaan tästä.

Kasvihuoneen perustukset. Keskity perustuksiin niin että siitä tulee tasainen ja mietitty. Näe oikeasti vaivaa – huomaat tehdyn työn tulokset kasvihuoneen kokoamisvaiheessa ja jatkuvassa käytössä. Kasvihuone asettuu sijoilleen ryhdikkäästi ja talven routa ei kasvihuonetta heiluttele.

Kasvihuoneen kokoaminen. Varaa aikaa kolmesta viiteen päivää. Ota kaveri tai kaksi mukaan. Kasvihuoneet toimitetaan osina- kokoamiseen menee enemmän aikaa kuin uskotkaan. Yksin hommasta ei todellakaan nauti. Kaverin kanssa kokoaminen on huomattavasti helpompaa. Kiire pois. Kasaaminen ei onnistu päivässä ja jos kiirehtii niin tulee paljon virheitä ja hermonmenetyksiä.

Laatikkoviljely- laatikoiden tekeminen. Suunnittele ja mittaile puutarhassa laatikoiden koot ja paikat. Raakalaudasta tekeminen onnistuu helposti kun rautakaupan sahauspisteellä katkaiset suoraan oikean kokoiset laudat kuhunkin laatikkoon. Laudat menevät suoraan autoon ilman suurempia ongelmia ja ei tarvita erillistä peräkärryä. Kotipihalla sitten vaan ruuvaten laatikot kasaan. Helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti laatikkoviljelyn aloittamista. Ideoita viljelylaatikoihin tästä ja tästä.

Kirjaa muistiin havaintojasi puutarhan kasveista ja puutteista pitkin kevättä ja kesää. Näin sinulla on pohtimista ensi talvenakin mitä seuraavana keväänä tekisi ja mistä aloittaisi. Talvella on loistavaa aikaa pohtia eri mahdollisuuksia.

Oikein lämmintä kevättä kaikille teille puutarhaihmisille.

Kerro muillekin:

2 Comments

 • Pihan vuosi

  Täällä kasvihuone kasattiin kahteen pekkaan yhdessä päivässä, eikä muistaakseni mennyt edes hermot. Oli kyllä melkoinen urakka, joten kahteen päivään työn jakaminen voisi olla suositeltavaa 🙂 Puun sahaaminen sahauspisteellä kuullostaa hyvältä vinkiltä, mutta taitaa olla hiukan paikkakuntasidonnainen juttu. Täällä ei tuollaisia sahauspisteitä rauta- tai puukaupoista löydy. Upeat nuo sinun laatikkoviljelypenkit tuossa vikassa kuvassa. Toivotaan tosiaan lämmintä kevättä 🙂

  • Henni - Puutarha49

   Meillä tuo kasvihuone on laseilla, joten perustukset ovat supertärkeät jos haluaa että ruudut pysyvät ehjinä. Myös harjakorkeutta on lähemmäs 3 metriä mikä asetti omat haasteet kasaamiselle. Mutta tuli tehdyksi ja kiitos siitä Henrille ja naapurille.

   Keittiöpuutarha on myös mun yksi lemppareista kotona, niin kaunis!
   Voi kun pääsisi jo kuopsuttelemaan 🙂 Iloista pääsiäistä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)