Villiyrtit – hyvinvointia kotikulmilta

Onkos villiyrtit sinulle tuttuja? Viime viikkoina minulla on ollut aikaa lukea. Olen tutustunut moniin kevään tuoreisiin puutarhakirjoihin. On yrttikirjaa, kasvimaakirjaa, puutarhasisustamista, lampaiden hoitoa jne. Monipuolisesti tosiaan, ja ei ehkä niin perinteisiä puutarhakirjoja. Ihanaa oppia ja saada tietoa, ahmin opuksia kun mikäkin koululainen. Ajattelin esitellä näitä kirjoja blogissa lähiviikkoina, josko niistä joku olisi juuri sellainen mitä tykkäisit lukea. Mutta niihin villeihin yrtteihin…

VilliyrtitVilliyrtit – hyvinvointia kotikulmilta

on WSOY:n tuore julkaisu tältä vuodelta 2017.  Kirjoittajajoukko on villiruokaan, kotimaisiin luonnontuotteisiin ja alkuperäislajikkeisiin erikoistuneen Helsinki Wildfoods- yrityksen perustajia:

Annika Hannus, Anna Nyman, Pauliina Toivanen, Aino Huotari.  Nick Victorzon vastaa kirjan ruokaohjeista.

Esittelytekstin mukaan “Villiyrtit kuljettaa löytöretkelle takapihojen superfoodeilla terästettyyn maastoon ja opastaa sekä tunnistamaan että käyttämään yleisimpiä villivihanneksia ja -yrttejä”.

Tässä vajaa parisataa sivuisessa kirjassa on villiyrttien keräilyohjeet, keruukalenteri, villikasvikset, -yrtit ja rohdot, käsittely & säilöminen, ruokaohjeet sekä myös liikunta ja hyvinvointi mukana.

Itselleni monet villiyrtit ovat kyllä tuttuja tyyliin “tiedän että on syötävä tai muutoin hyödynnettävä”, mutta eipä ole tullut kokattua tai käytettyä niitä kuitenkaan. Ehkäpä siksi kun meillä on tuo oma puutarha joka tuottaa satoa. Villiyrtteily (kai niin voi sanoa) on melkoisen trendikästä tällä hetkellä, ja tässä on varmasti opus jolla pääsee monipuolisesti paitsi tutustumaan aiheeseen myös oppii käyttämään kasveja. 
Villiyrtit

Villiyrtit

Ruokapuolella on aidosti ainakin minulle makuhermoja herätteleviä reseptejä. Miltä kuulostaisi aloittaa kevät-kesäinen aamu voikukka-vuohenputkimunakkaalla ja nauttia päiväkahvilla lomalla ruusunlehtivanukasta.. Nam. Täytyy ehdottomasti kokeilla kunhan luonnossa kasvu pääsee vauhtiin. Villiyrttisuolaa täytyy myös tehdä kesäpaikalla, sen kun sanotaan säilyvän pari vuotta. Voisi olla melkoisen maukasta grilliruoassa.

Villiyrtit voi hyödyntää monin tavoin. Kirja esittelee tuorekäytön lisäksi niksi kuivattamiseen, hiostamiseen, pakastamiseen, uuttamiseen ja sokereihin ja siirappeihin.

Villiyrtit

Erittäin selkeät noin aukeaman kokoiset esittelyt eri villiyrteistä ja kasveista antavat paljon tietoa ja kasvien tunnistamisessa helpottaa lukuisat kuvat. Kasvien keräämiseen opastetaan, samoin kuin siihen mistä eri villiyrttejä voisi lähteä etsimään.

Villiyrtit

Kirjaa jokusen päivän luettuani täytyy sanoa että a) jos ulkona villikasvit ja yrtit kasvaisivat ja b) ei olisi jalassa tuota invalidisoivaa kipsiä lähtisin tältä istumalta etsintä ja keruureissulle.

Villiyrtit

Itse tykkään bongata puutarha-aiheista lukemista hyvinkin monipuolisesti, joten saa antaa vinkkejä 🙂  Kesäpaikan naapuri (kiitos M 🙂 ) vinkkasi yhdestä varsin – no voisiko sanoa persoonallisesta puutarhakirjasta jonka tulen myös esittelemään jossakin vaiheessa. Kyllä meillä tehdään upeita kirjoja, niin teksteihin kuin kuviinkin on panostettu ja aiheet ovat mitä moninaisempia.

Oi kevät, tule jo.

(Kirja saatu esittelyyn. Mielipiteet omiani.)

 

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)