Viinirypäle omaan puutarhaan

Kelpaisiko viinirypäle omaan puutarhaasi? Suosittelen jokaiseen puutarhaan omaa viinirypälettä tai viiniköynnöstä. Se on paitsi kaunis köynnöskasvi, myös erinomainen hyötykasvi.  Tilaakaan ei vie mahdottomasti kun on köynnös ja kasvaa ylöspäin.

Saimme viime vuonna ensimmäisen ison sadon Zilga viinirypäleestä joten päätimme istuttaa saman rypäleen myös kesäpaikallemme. Tästä voi lukea jutun viime vuoden viinirypäleistä ja siitä, miten hyödynsimme sadon.

Ostimme jo viime syksynä alennusmyynnistä Novgoroda viiniköynnöksen ja kokeilimme sen istuttamista kesäpaikalle. Noh, taimi oli melko “kärsineen oloinen”, kuten myöhäissyksyllä jämätaimet saattavat olla  ja valittu paikka taisi olla kuitenkin vääränlainen – liian kosteakin. Joten uusi yritys kun köynnöksestä ei kerta kaikkiaan näy mitään elonmerkkejä.

viinirypäle viiniköynnös ZilgaKävimme viikonloppuna Tamperella ja sieltä löytyi puutarhamyymälästä komea Zilga viiniköynnöksen (viinirypäleen) taimi. Niinpä matkasimme taimi sylissäni paluumatkan, versoilla oli pituutta yli metri 🙂

Tällä kertaa mietimme tarkemmin kasvupaikkaa, halusimme että se on lämmin, viettävä maa (ei märkä/seisovaa vettä). Päädyimme istuttamaan sen komean kallion juureen paikkaan, jonka läheisyyteen parsapenkkikin tehtiin tänä keväänä.

Kallion etu viinirypäleelle on moninainen: se kerää ja luovuttaa lämpöä, antaa suojaa ja toimii luonnollisena köynnöstukena. Kyllä pitäisi kelvata. Myös maa kallion tyvellä on multaista ja viettää luotaisesti alaspäin. Siinä ei vesi seiso.

Kuorin rikkaruohoisen pintamaan, kaivoin kuopan, sekoitin lannoitetta ja istutin taimen. Noin neliön alueelle lisäsin heinäpeitteen estämään rikkaruohojen kasvamisen. Ämpärillinen vettä taimelle ja lähiviikkoina parin päivän välein niin eiköhän se siihen juurru. Ensimmäisen talvi tai kaksi on toki kriittisimmät. Peukut ylös!

Zilga viinirypäle

Menestymisvyöhyke: IV

Tämä Latviassa jalostettu lajike on erittäin talvenkestävä. Sen oksat puutuvat aikaisin ja se kestää 30, jopa 40 astetta pakkasta. Rypäleet kypsyvät syyskuun puoliväliin mennessä. Zilga on satoisa. Marjat ovat keskikokoiset, siniset, melko paljon siemeniä suhteessa marjan kokoon. Marja on miedon makuinen, vähän mustikan tyyppinen. Zilgalla on kaunis lehvästö, jonka syysväri on punainen. Versot talveentuvat hyvin, mutta keväällä Zilga on arka yöhalloille. Maan happamuussuositus pH 5,5-6,5, joten rhodomulta tai hapan metsämaa sopivat tälle lajikkeelle paremmin kuin tavallinen kalkittu pihamulta.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)