Viikonlopun puutarhahommat

Tämä viikonloppu on ollut normaaliin tapaan varsin työntäyteinen.

Haimme läheisestä puutarhamyymälästä Vitis Jubileinaja Novgoroda- viiniköynnöksen, jonka istutimme autotallin seinustalle pihan kuumaan paikkaan.

Puutarhassamme on jo Zilga- viiniköynnös, jonka siirsimme uuteen parempaan paikkaa muutama viikko sitten.  Jubileinaja Novgoronan rypäleet ovat melko suuret, siniset ja maukkaat. Se on voimakaskasvuinen ja suuri lehtinen atoviiniköynnöksen ja amurinviinin välinen risteymä.

Puutarhassa kukkii joka puolella! Sireenit, särkyneet sydämet, alppikärhöt (lopettemassa jo hiljalleen kukintaa), omenapuut ovat kukkineet, iirikset alkavat juuri kukintonsa. Herkullisia tuoksuja ja kauniita kukkia joka puolella.

Jättiläislaukat kukkivat upeasti pihan keskellä ja unikot aloittavat kukintonsa.

Viikonlopun aikana olemme öljynneet pergolan kalusteet, siivonneet autotallin, asentaneet kourua leikkimökin lappeeseen sadeveden keräämiseksi, jakaneet naapureille taimia, saaneet vaihtona upeita sinikuunliljoja jotka istutimme heti maahan.

Jouduin myös “pakon” sanelemana pajuaidan kimppuun. Kyseinen aitahan repsahti ja katkesi talven aikana sellaiseen kuntoon, että se olisi joko ollut pakko uusia tai poistaa. Päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Pajuaitaa jätimme vain parin-kolmen metrin pätkät kahteen kohtaan – näissä aita kasvoi vielä hyvin. Muutoin poistin koko aidan kadun puolelta. Kaivoin pienen ojanteen aidan paidalle, ja pihamme taka-aidasta otin rusopajuangervon juuriversoja joista istutin aidan pajuaidan tilalle. Kävi muuten yllättävän nopeasti. Aluksi haaveilimme kuusiaidasta, mutta niin alaston olo tuli kun aita puuttui kadun puolelta että halusimme siihen nopeasti tuuheutta sekä sellaisen aidan joka varmasti kestää vuosia ja erilaisia sääolosuhteita. Rusopajuangervo on “pomminvarma” aitakasvi, kasvaa maassa kuin maassa, on tuuhea, kasvaa mukavan korkeaksi ja sitä voi leikata mielin määrin. Etu oli myöskin se, että saimme aidan omista taimista joten kustannukset aidan uusimiseksi olivat 0 euroa. Nyt vain runsasta kastelua. Maaperä on suht savipitoista, mikä on hyvä asia juurtumisen kannalta kun se pysyy kosteana pitkään. uskoisin että kaikki taimet lähtevät, mutta saa nähdä. Onneksi taimia mahdollisiin paikkakohtiin on saatavissa helposti.

Pihassamme on muutamia todella korkeita noin 50 vuotiaita sireenejä. Pihamme pikku köynnösportti verhoutuu alppikärhön siniseen kukintoon:

 

Unikot ovat kauniita jo ennen varsinaista kukkinnon aukeamista. Suloisia karvapalleroita!

 

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)