Vastuullista puutarhanhoitoa ja taimien jakamista

raparperiSyksyllä on erinomainen aika jakaa kasvustot. Mutta muistathan kiinnittää huomiota siihen, ettei haittalajeja tai eläimiä tule “jaettua” samalla esim. tuttavan riesaksi. Kasvi kannattaa pestä aina huolellisesti, lehdet molemmilta puolilta ja liottaa juuristo vedessä jotta mahdolliset kotilot, etanat tai niiden munat eivät pääse kotiutumaan uuteen osoitteeseen.

Samalla on myös helppo poistaa ei toivotut rikkakasvit paakuista, ne kun ovat usein aika “näppärästi” kietoutuneet juurien väliin – mutta juuripaakun liotus saavissa helpottaa tätäkin hommaa. Vastuullista puutarhahoitoa ja taimien jakamista.

Itse jakaminenhan on helppoa. Juuripaakku ylös ja paloiksi terävällä lapiolla ruukutus tai siirto suoraan uudelle paikalle.

Vastuullista puutarhanhoitoa on huolehtia omalta osaltaan omasta puutarhasta ja ympäristöstä. Vaikka sinä olisit puutarhahullu, ei naapurisi välttämättä ole. Antaa jokaisen siis hoitaa sitä omaa pihaa, puutarhaa, parveketta tai maaplänttiä juuri haluamallaan tavalla. Vastuullisuutta sopii toivoa meiltä kaikilta: pidetään huoli omasta ympäristöstä, siitä että ne omat kasvit, puut yms. eivät rönsyile holtittomasti naapurin riesaksi, pidetään piha-alueet siistinä, nurmikot ja reuna-alueet mielellään matalina – varsinkin jos riesana alueella on etanat/kotilot. Huolehditaan haittakasvien ja eliöiden torjunnasta vähintäänkin omalla alueella. Ei paljon auta jos itse tekee voitavansa, mikäli ympäröivät ihmiset eivät sitä tee.

Puutarha tuottaa paljon iloa – myös yhdessä. Meillä on tapana eräiden naapurien kanssa järjestää kesäisin, syksyisin ja aina tarvittaessa yhteisiä pihatalkoita. Ensin ollaan naapurissa tekemässä jokin tai joitakin puutarha-askareita, sitten siirrytään vuorostaan meidän puutarhan kimppuun. Kahvitellaan tai syödään talkosoppaa. Jutellaan kuulumiset ja nautitaan.

harava haravointi puutarhatalkoot

 

Muutama käsipari saa kummasti enemmän aikaan kuin kaksi ja yhdessä moni sellainen juttu tulee vähintäänkin miellyttävämmissä merkeissä tehtyä kuin yksin tai kaksin.

puutarhatyöt

Ollaan siis vastuullisia ja pidetään huoli paitsi omasta myös yhteisestä hyvästä. Syksy on muuten mainiota aikaa touhuilla yhdessä vaikka haravoiden.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)