Valkosipuli

Valkosipuli on yksi meidän perheen vakiomausteista keittiössä. Usein olen ajatellut kasvattaa sitä puutarhassa, mutta jostain syystä se on jäänyt. Kun puutarhamyymälästä löytyi valkosipulia, päätin ryhtyä tuumasta toimeen.

Valkosipuli myytiin muutaman sipulin verkkopussissa. Sipuli kasvatetaan emosipulista irroitettavista kynsistä. Valkosipuli vaatii pitkän kasvuajan, joten syksy olisi ollut otollisin aika istuttaa sipulit maahan. Siksi päätin kokeilla sipulin esikasvatusta – ensin sisällä ja sitten kevään tultua istuttamalla sipulit maahan puutarhaan.

Keväällä istuttaessa valkosipulit voi kylmäkäsitellä pitämällä niitä jääkaapissa n. kuukauden ajan. Kylmäkäsittely virittää sipulin kasvuun ja se alkaa kasvamaan nopeasti istuttamisen jälkeen. Minä pidin valkosipulit jääkaapissa parin viikon ajan.

Istutuksessa käytän wc-paperirullia, jotka maatuvat. Näin sipulin kasvu ei häiriinny ulossiirrettäessä. Vessapaperirullat soveltuvat muutoinkin erinomaisesti esikasvatukseen juuri tuosta syystä. Niitä myös kertyy aina paljon, ja näin ne voi kierrättää ja hyötykäyttää. Toimiva idea on laittaa vessaan kori tms., johon paperihylsyjä kertyy kuin itsestään nopeastikin melkoinen määrä. Niitä voi käyttää missä vain istutus- ja kylvöpuuhissa hyväkseen.

Nostelin vessapaperirullat astiaan ja laitoin jokaisen pohjalle hieman taimimultaa.Tämän jälkeen asettelin irroitetun valkosipulin kynnen jokaiseen ja laitoin päälle reilusti samaa taimimultaa. Kastelin, ja asetin astian taimipöydälle valoon kasvamaan.

valkosipulin esikasvatus

Puutarhassa valkosipulit istutetaan noin kymmenen sentin taimivälein, riviväli on hyvä olla noin 40 cm. Valkosipuli tarvitsee vahvan maan ja paljon ravinteita, joten kasvukaudella taimia tulee lannoittaa. Paras kasvupaikka on kirjojen mukaan aurinkoinen, lämmin ja hyvin muokattu syvämultainen maa.

Valkosipuli on terveellinen, sillä on todettu olevan mm. bakteereja tappava vaikutus ja sitä onkin käytetty tulehdusten ja suolistosairauksien hoidossa. Valkosipuli on myös todella monipuolinen ruoanlaitossa ja se sopii mielestäni lähes mihin tahansa antaen hienon maun ruokaan.

Jos tämä pienimuotoinen valkosipulikokeilu onnistuu, jatkan sitä varmasti syksyllä laajemminkin.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)