Syksyn aleostokset ja valeistutus vinkki

Syksy on todella hyvää aikaa tehdä erilaisia hankintoja puutarhaan, sillä kesän jälkeen tuotteet myydään liikkeistä ulos yleensä suurilla alennuksilla. Paikallisissa taimitarhoissa on nyt perennat noin -70%, taimistotuotteet -40% jne. Myös puutarhakoneita ja työvälineitä löytyy alennetuin hinnoin.

Nyt kannattaa täydentää omaa kasvivalikoimaa tai hankkia kokonaan uuden perustettavan pihan kasvit.

VINKKI: syksyllä hankitut kasvit voi ns. valeistuttaa. Mitä valeistutus tarkoittaa? Yksinkertaisesti sitä, että kasvit istutetaan multakasaan tai tontille johonkin kohtaan vieri viereen, missä ne eivät ole tiellä. Näin voi hyödyntää edulliset hinnat vaikka lopulliset sijoituspaikat eivät olisi vielä mielessä tai puutarhan rakentaminen kesken. Keväällä kasvit voi nostaa väliaikaisesta istutuspaikastaan ja siirtää oikeille paikoilleen. Muista merkitä valeistutuksen kasvit hyvin – keväällä kasvit eivät näytä vielä oikein miltään ja voi olla hankala erottaa mikä oli mitäkin. Valeistutukseen sopivat niin perennat, puut kuin pensaatkin. Kokeile ihmeessä rohkeasti 🙂

Minä kävin valmistautumassa jo kevääseen hankkimalla joitakin siemeniä kevään kylvöjä varten.

Erilaisia samettikukkia kevätkylvöön, kehäkukkia kasvimaata varten ja palsternakkaa syyskylvöön
Erilaisia samettikukkia kevätkylvöön, kehäkukkia kasvimaata varten ja palsternakkaa syyskylvöön. Lisäksi kylvötarvikkeita.

Kasvimaalle kannattaa laittaa hyötykasvien sekaan myös ripaus hyötyä ja kauneutta. Sitä varten hankin kehä- ja samettikukkien siemeniä. Samettikukat estävät voimakkaalla tuoksullaan tuhohyönteisiä ja kehäkukan terälehdillä voi koristella vaikka salaatin.

Hankin lisäksi myös säänkestävän tussin ja muovisia nimisäleitä, joilla on helppo merkitä kevätkylvöt. Niitä kun kertyy aina paljon, ja merkkaustikkuja kuluu. Samettikukat aion esikasvattaa kasvihuoneessa ja siirtää sitten paikalleen. Kehäkukan kylvän suoraan paikoilleen. Palsternakka taitaa päätyä kasvimaahan jo syyskylvössä, jota haluan kokeilla. Lue juttu uudesta kasvimaasta ja syyskylvöajatuksista tästä.

kukkien siemenet

Myös muutamia kesäkukkien siemenpusseja tarttui matkaan. Nämä siemenet maksoivat 0,25 – 0,90 eur/pussi, ja kaikki siemenpussit yhteensä alle neljä euroa. Säästöä n. 60%.

Muita syksyn hankintoja on ollut uusi ruohonleikkuri (normaalihintainen kylläkin), Antonovka- omenapuu sekä Kuokkalan luumupuu kesäpaikalle istutettavaksi, samoin kuin syreeni. Nämä taimet sain puoleen hintaan taimipihalta.

Tilaamani upeat talvivalkosipulit ovat saapuneet.. niistä juttua kunhan saan ne istutettua 🙂

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)