Vadelmikko – puutarhavadelmia

Koko kesän olemme tehneet aina ajoittain töitä uuden vadelmatarhan eteen. Autotallimme pitkän sivun takana on muutaman metrin leveyinen kaistale niin sanotusti hyödyntämätöntä tonttia – tähän noin 10 metrin matkalle onkin nyt tarkoitus laittaa puutarhavadelmia kasvamaan. Toimivat samalla myös aidanteena.

Ko. paikalla on jo vuosia sitten istutetut vadelmat, jotka ovat pahasti ränsistyneet. Homma alkoikin taas lapiotöistä jo viikkoja sitten – kaikki olemassa oleva kasvillisuus: vadelmat, rikkaruohot jne. poistettiin käsipelillä alueelta. Vadelmien juurakot olivatkin yllättävän tiukassa, ja työ oli raskasta.

Kun selkeä kasvillisuus oli saatu poistettua, jatkoimme reilun kuukauden kesannoimalla maata.  Kesnnoinnissa maata muokataan kuokalla, haralla, talikolla, lapiolla tai haravalla yhä uudelleen ja uudelleen – me teimme hommia lähinnä kuokalla ja rautaharavalla joilla kesannoimme maan kerran viikossa muutaman viikon ajan. Kesannoinnin tarkoitus on nostaa rikkakasvit maan pintaan jolloin ne kuivuvat hengiltä. Kun rikkakasvi joutuu aloittamaan kasvun yhä uudelleen ja uudelleen menettää se lopulta kasvuvoimansa ja kasvi kuolee.  Tehokasta ja erittäin hyvää hyötyliikuntaa. Muutaman viikon uurastuksen jälkeen meillä oli rikkaruohoton multamaa.

Koska koko vadelmikon alue on pelkkää multaa halusimme tulevien hoitotöiden ja kulkemisen helpottamiseksi tehdä jonkinlaisen polun. Pelkässä mullassa on ikävä kulkea sadesäillä. Kierrätysidea: olimme saaneet vinon pinon pieniä lavapohjia jotka päätimme hyödyntää poluksi. Tämän polun kun ei tarvitse olla “tikutonta” materiaalia joten tuollainen raakalautamateriaali sopii tarkoitukseen erinomaisesti. Homma alkoi sillä että tulevan polun paikalla aseteltiin pitkät juoksut (sopivaa lautaa löytyi autotallista) ja ne asetettiin vaateriin. Näihin koolauksiin kiinnitimme nitojalla maisemointikankaan.

Polku kierrätysmateriaalista syntyy nopeasti ja ilmaiseksi.

En voi liikaa korostaa sitä että aina kun tehdään tällaisia ilmavia lautarakenteita maahan, kannattaa alle laittaa kangas ellei sitä halua nyhtää koko kesää heinää, hormaa ja rikkaruohoja lautojen raoista. Kun juoksut olivat paikallaan kankaan kanssa asettelimme vain lavapohjat peräjälkeen paikoilleen ja ruuvasimme ne terassiruuveilla juoksuihin kiinni. Helppo, erittäin nopea ja mikä parasta – ilmainen ja toimiva polku oli valmis!

Lavojen pinnat käsittelin perinteisellä paksulla venetervalla. Se siloittaa mukavasti pinnan, tekee siitä vetta hylkivän ja pidentää puun kestoa – ja tekeehän sen ulkonäöllisestikin paljon.

Kun polku saatiin valmiiksi kuokimme vadelmikon alueen vielä kertaalleen. Sen jälkeen maa kalkittiin erityisen huolella jauhemaisella kalkilla ja lannoitettiin kanankakkarakeilla. Maan kunnostaminen ja lannoittaminen on erittäin tärkeää sillä myöhemmin kun vadelmikko kasvaa kunnolla ei tällaista kunnollista, syvälle ulottuvaa maanparannusta pysty enää tekemään.

Lopulta pääsimme taimikaupalle. Ostimme 18 kpl vadelman taimia: kahta eri lajiketta (3 + 15), taimet maksoivat 2,90 – 4,50 eur/kpl.  Kaupanpäällisinä saimme taimien mukana peukalonpään kokoisia kypsiä vadelmia sekä runsaasti raakileita. Vadelmat istutettiin yhteen riviin tasaisin välein ja noin sentin pari syvemmälle kuin mitä ne taimipurkissa olivat. Lopuksi koko vadelmikko kasteltiin huolella. Kastelusta tulee huolehtia erityisesti ensimmäisten viikkojen ajan.

 

Vadelmikon tai vadelmatarhan perustaminen tähän aikaan vuodesta on järkevää monestakin syystä: taimet ovat edullisia, taimet ehtivät juurtua hienosti ennen talvea, satoa saa hyvällä tuurilla jo heti kuten me saimme nyt ja ennenkaikkea – vadelmista pääsee nauttimaan täysillä ensi kesänä. Keväällä on niin monenmoista hommaa puutarhassa, että loppukesällä ja syksyllä kannattaa tehdä moni  homma pois joka helposti saattaisi jäädä kevääseen. Meillä ainakin keväällä töitä on todella paljon – mutta siitähän me nautimme.

Marjoissa on runsaasti vitamiineja! Nyt kannattaa hyödyntää omat marjat ja suunnata sen lisäksi metsään hakemaan mustikat yms.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)