Uusi kukkapenkki vai perennapelto

Aina on tilaa yhdelle uudelle kukkapenkille ūüôā

Tontillamme on pieni kaistale pihamme ajotien ja raja-aidan välissä josta ruohonleikkaaminen on harmittanut jo vuosia. Viimein päätimme tehdä sille jotain ja päädyimme siihen että paikalle tehdään uusi kukkapenkki.

Paikalla on jo muutama tuija, jotka jäävät kätevästi takariviin. Kukkapenkin kooksi tuli muutama metri kertaa muutama, ja ko. alueelle jäi vielä pieni paljas alue johon aion nakata niittykukkien siemensekoitusta. Tätä kokonaisuutta voineekin sitten kutsua perennapelloksi.

Kukkapenkki syntyi helposti. Peitin nurmikon pinnan ensin vanhoilla matoilla ja sanomalehdillä. Sen jälkeen kippasin paikalle kaksi puutarhajätekompostia keoksi, jonka päälle laitoin pussimultaa.

Muotoilin penkin keskeltä kohoavaksi ja sivuille laskevaksi.

Istutimme penkkiin ajatuksella enemm√§n on sopivasti ūüôā Uuteen kukkapenkkiin tuli liljoja reilut 50 kpl, syysleimuja (lime-vaal.pun), syysvuokkoja, ritarinkannuksia, loistosalviaa, sammalleimua ja sinilemmi√∂t√§..  Kunhan n√§m√§ ovat kasvaneet kunnolla esiin n√§kee mahdolliset lis√§ystarpeet. Kukkapenkin taakse, sen ja tuijien v√§liin ajattelin laittaa viel√§ ainakin eritt√§in isoa kuunlijaa.

Paljon kukkia, erilaisia ja runsaita määriä Рja tiheä istutus. Siitä se rehevä englantilaistyyppinen kukkakeidas syntyy.

Uusi kukkapenkki

Aluksi uusi istutus kannattaa suojata hallaharsolla. Näillä helteillä jo siksi, että harson alla kosteus pysyy paremmin Рkastella sitä joutuu kuitenkin säännöllisesti eikä istutukset saa päästä kuivumaan. Koska kukkapenkissä on uutta multaa ja kompostia en lannoittanut sitä vielä vaan seuraan kasvien kasvua ja lannoitan sen tarvittaessa. Todennäköisesti sen aika on vasta ensi keväänä.

Työniloa!

Kerro muillekin:

2 Comments

 • Erja

  Hei! Minua kiinnostaa tietää, että kestikö vanhoista tiilistä ladotut kukkapenkin reunukset pakkasta, vai murenivatko ne talven pakkasissa?

  • Henni - Puutarha49

   Hei. Tiilireunukset ovat kestäneet kukkapenkkien reunoissa erinomaisesti myös talvet.

   Sen sijaan pergolan lattiaan asennettu tiililattia murentuu aina talven jäljiltä, mutta tähän osasimme varautuakin koska tiilet on suoraan maan päälle ladottu ja iso pinta-ala tiiltä imee vettä itseensä joten säätilan vaihtelut rasittavat sitä ihan eri tavalla kuin reunuksissa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)