Upeat tulppaanit

Tulppaanit ovat yllättäneet meidät tänä vuonna. Istutimme niitä syksyllä kesäpaikallemme vähän niin kuin kokeeksi. Kokeilumielessä siksi, että myyriä löytynee,  joten arvelimme että saattavat pistellä sipulit suihin. Mutta ei onneksi! En muista milloin olisin nähnyt näin upean tulppaanien ryhmäistutuksen kotipuutarhassa kuin mitä nyt.

Tyttäreni kanssa istutimme syksyllä noin 80 Golden Apeldoorn tulppaania ympyrään nuoren omenapuun ympärille. Lue syksyn juttu tästä. Iso määrä sipuleita pienelle alueelle vieri viereen istutettuina.

Olen aina ollut ryhmä/massaistutusten puolestapuhuja, mitä enemmän sen vaikuttavamman näköistä.  Näitä tulppaaneja olisi voinut leikata maljakkoon, niin upeita ne ovat. Kukat ovat suuria ja varret pitkiä. Kauniita kuin mitkä.

Apeldoorn tulppaanit ovat niin sanotusti perustulppaaneja – ei kerrottuja tai muutoin koristeellisia. Niiden paras puoli onkin kestävyys – ne jaksavat kukkia usein vuodesta toiseen. Se ei muuten ole kovinkaan varmaa noiden erikoisempien tulppaanien kanssa. Olen sitä mieltä että mielummin varmoja kukkijoita kuin yhden vuoden ihmeitä. Tosin saattaa olla että myyrät nämä joku vuosi päättävät syödä 🙁 Apeldoorn tulppaaneista löytyy ainakin tämä Golden eli keltainen lajike, kuin myös peruspunainen lajike.

Darwintulppaani ‘Golden Apeldoorn’

Palkittu ja pitkäikäinen lajike, jonka pitkissä, tukevissa varsissa on yksinkertaiset, tuoksuvat kullankeltaiset kukat. Jokaisen puutarhan komistus. Hieno myös maljakossa. Lajike on keskiaikainen, ne aloittavat kukintansa toukokuussa ja mahdollisesti jatkavat kesäkuun alkuun. Viime vuosina keväät ovat olleet varsin vaihtelevia sääolosuhteiltaan, joten kukinta-ajoissa on vuosittaista vaihtelua runsaastikin.

Helteistä toukokuuta! Ensi viikolla juttua viljelylaatikoiden rakentamisesta ja lavapuutarhan perustamisesta kylvöpuuhineen. Pysy siis mukana.

Kerro muillekin:

One Comment

  • mummu

    Odotan mielenkiinnolla jos uskaltais itsekin yrittää.Tulppaanit oli kyllä upeita,suuri ryhmä näyttää tosi hyvältä

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)