Ulkomuratti ja muratin jakaminen

Tammikuussa ostin joulun jälkeisestä alennusmyynnistä kaksi ulkomurattia, hintaa niillä oli vaivaiset pari euroa. Ne olivat pienissä purkeissa, mutta erittäin hyvin voivan näköiset ja jo kovin pitkiksi kasvaneet. Muratit ovat olleet kasvipöydällä ja vain jatkaneet terhakkaasti kasvuaan.

Ulkomuratti on monikäyttöinen kasvi puutarhassa

Se sopii niin kukka-asetelmiin, amppeliin kuin kukkapenkkeihin maahan. Meillä on talvehtinut virolaista kantaa olevaa ulkomuratti puutarhassamme jo vuosia. Eihän se ulkona niin upean tuuheaksi kasva mitä ulkolaisissa lehdissä näkee, mutta jo se on ollut hienoa huomata että täällä III- vyöhykkeelläkin muratti ylipäänsä talvehtii ja kiemurtelee maassa.

Murattia löytyy niin tummanvihreänä yksivärisenä kuin kirjavalehtisenäkin. Itse olen siinä käsityksessä että ulkomuratti on lehdeltään tummanvihreä ja kirjavat muratit ovat enemmänkin sisäkasveja jotka eivät ainakaan talvea kestä. Murattia löytyy usein valmiista asetelmista ja istutuksista, ja se on kiva kasvi myös syysistutuksissa sillä se sietää pientää pakkastakin. Ulkomuratti talvehtii kuitenkin lumipeitteen alla, ja ilman sitä en usko että Suomen pakkasissa se pärjäisi talven yli edes maahan istutettuna. Kannattaa siis lapioida päälle lunta, tai jos sitä ei ole niin käyttää suojana havuja tms. jos haluaa parantaa talvehtimisolosuhteita.

Talvehtinutta ulkomurattia voi leikata keväällä. Leikkaaminen tuuheuttaa kasvia. Muratti juurtuu helposti, joten sitä voi jakaa myös leikatuista pistokkaista – istuttamalla ne ruukkuihin, juurruttamalla maljakossa tai ulkona myös työntämällä pistokkaat suoraan multaan.

Nämä ostamani tummanvihreälehtiset muratit aion myös siirtää puutarhaan keväällä. Koska taimet olivat kookkaat ja selvästi liian pienissä ruukuissa päätin jakaa ne ja saada niistä sitä kautta useamman kasvin.

muratin jakaminen

Muratin jakaminen

Nostin muratit pois ruukuistaan ja varovasti käsin työstäen erottelin juuristosta kasvin useampaan osaan. Veistä en tarvinnut lainkaan, sillä ruukussa oli useampi omalla juuristollaan oleva muratin alku.

muratti pistokas

Kahdesta ulkomuratista tuli lopulta kahdeksan taimea. Jokaisen istutin omaan astiaan, ja käytin multana taimimultaa. Kaikilla pienimmilläkin aluilla oli jo valmiina kunnon juuristo, joten käytännössä pelkkä ruukuttaminen siis riitti. Lopuksi kastelin kaikki muratit ja sumutin lehdistön sekä siirsin purkit hyllyn päälle kasvamaan ja kevättä odottamaan.

jaetut ulkomuratit

Osan murateteista aion käyttää ruukkuistutuksissa ja jokusen aion istuttaa myös kukkapenkkeihin/maahan ja katsoa pärjääkö nämä myös talven yli. Nimensä mukaisestihan nämä ovat ulkomuratteja, joten toiveena on että ne pärjäävät ulkona – myös talven yli.

Mm. täältä löytyy hoito-ohje muratille. 

Muratit saavat nyt kasvaa ja vahvistua rauhassa – kevättä odotellen.

Kerro muillekin:

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)