Turvepelletti esikasvatuksessa – chilien kylväminen

Miten turvepelletti toimiii esikasvatuksessa? On aika kyvää chilit, tällä kertaa kokeilen esikasvattaa ne turvepelleteissä minikasvihuoneessa.

Tänä vuonna kasvatan paljon erilaisia hyöty- ja koristekasveja siemenestä, joten tilasta tulee olemaan puutetta. Erilaiset muoviset minikasvihuoneet ja ikkunalautakasvihuoneet helpottavat, sillä niihin mahtuu paljon pieneen tilaan. Kokeilen chilien esikasvatusta nyt turvepohjaisessa kasvualustassa.

Henri valitsi kasvatettaviksi chililajeiksi kolmea erilaista:

  • Joes`s Long FI: Pitkät ja näyttävät, jopa 20-30 cm pitkät hedelmät. Tulinen.
  • Habanero: Hedelmät 3-5 cm pitkiä. Tulisin chilipippuri.
  • Ring o Fire: Cayenne- tyyppinen chili. Voimakas.

Miten turvepelletti toimii esikasvatuksessa?

Sain kokeiltavaksi Jiffy Easy ikkunalautakasvihuoneen, joka on kooltaan 27 x 11 cm. Pakkaus sisältää kaiken tarvittavan, jopa kasvualustan sillä mukana on 12 kpl turvepellettejä. Erikseen ei tarvitse hankkia siis edes multaa. Pakkaus on kevyt ja vaivaton kuljettaa kotiin.

Tämä minikasvihuone sopii 12 kasvin esikasvatukseen ja vie vain vähän tilaa. Mukana on myös kirkas kansi, joka tekee siitä kätevän pienen kasvihuoneen – tasainen kosteus on tärkeää esikasvatusvaiheessa.

Jiffy Easy minikasvihuone on helppo ottaa käyttöön ja plussaa siitä ettei pakkaus sisältänyt turhia muoveja, vain kartonkinen kääre paketin ympärillä. Kääreessä oli erinomaiset käyttöohjeet, niin kuvalliset kuin sanallisetkin.

Turvepelletit ovat laatikon pohjalla omissa koloissaa. Yksi turvepelletti on malliltaan kiekko, joka on kuivana noin sentin paksuinen ja kevyt.

Esikasvatuspuuhat aloitetaan kastelemalla turvepellettikiekot. Ohjeen mukaisesti mittasin 4,5 dl vettä ja kaadoin sen parissa erässä turvepelleteille.

Odottelin vartin verran ja kas, turvepelletti oli turvonnut moninkertaisesti. Niistä oli tullut ikäänkuin turvepusseja. Vesimäärä oli juuri oikea, sillä kaikki imeytyi turpeeseen. Ympärillä on kuitukangasta tai jotakin sen kaltaista ja sen sisällä turvetta. Ohjeen mukaan valmistelin turvepelletin vetämällä varovasti päällipinnan kuitukangasta sivuun pelletin päältä ja kuohkeutin  pintamullan. Apuna käytin haarukkaa ja sormia.

Avasin siemenpussit ja asettelin jokaiseen turvepellettiin yhden chilin siemenen, 4 siementä jokaisesta kolmesta lajikkeesta. Näin sain 12 chiliä esikasvatuksen alkuun. Toivotaan että kaikki itävät, sillä en halunnut laittaa useampaa siementä pellettiin, joka olisi tietysti varmempi lopputuloksen kannalta. Mutta luotetaan että tässä käy hyvin, jos ei niin ainahan pelletin voi käyttää uudelleen lykkäämällä uuden siemenen.

Peittelin siemenet kevyesti turpeella ja tein kaikille merkkaustikut. Tajusin, että tein liian korkeat merkkitikut, sillä kansi ei mahtunut päälle. Asetinkin tikut lappeelleen turvepottien viereen. Laitan ne pystyyn kun taimettuminen on tapahtunut eikä kantta enää tarvita.

Asetin kirkkaan muovikannen paikalleen ja asetin ikkunalautakasvihuoneeni sisällä talvehtivan oliivipuun tyvelle, johon paistaa kasvilamppu. Odottelen kasvun ihmettä, ja toivon kaikkien chilien taimettuvan. Kantta pidetään päällä kunnes ensimmäiset siemenet ovat itäneet , sen jälkeen kantta pidetään päällä mutta raollaan. Kansi poistetaan kun kaikki siemenet ovat itäneet.

Toimiko se? Jiffy Easy minikasvihuone on erinomainen keksintö kun edes multaa ei tarvitse erikseen ostaa, pelletti toimii samalla sekä ruukkuna että multana. Vain siemenet tarvitaan. Kätevä apu esikasvatukseen. Helppo ja ennenkaikkea kevyt kuljettaa kotiin, kasvualustan voi ottaa käyttöön kun haluaa (säilyy varmasti kuivassa vuosia), erinomaiset ohjeet mukana ja käyttö on helppoa. Pidän tällaisista tuotteista, jotka on mietitty loppuun monelta eri kantilta. Kierrätyksen ystävänä plussaa myös turhien pakkausmatskujen välttämisestä, kasvualusta on kompostoitavissa ja pakettiin voi hankkia ensi vuonna vain uudet “turvenapit”.

Turvepellettejä ja minikasvihuoneita löytyy tuotesarjasta useita. Useimmat marketit myyvät niitä ja täältä löytyy paikkakuntakohtainen jälleenmyyjähaku. 

Jännä nähdä miten chilit lähtevät taimettumaan turvepohjaisessa kasvualustassa, tähän asti olen käyttänyt perinteistä taimimultaa. Turveboksin pohjalla on hyvät urat, joten 12 taimen kastelu onnistuu helposti yhdellä kaadolla.

Seuraavat siemenkylvöt laitan tulemaan maaliskuun alussa. Silloin kylvettävää riittäkin yllin kyllin.

ps. kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla.

Kerro muillekin:

3 Comments

  • Miia

    Tämän innoittamana kävin ostamassa tuollaisen minikasvihuoneen. Oli helppo käyttää ja nyt minäkin odotan pikku taimien ilmestymistä.

  • Merja

    Mie ostin myös tällaiset kasvihuoneet, tosin niissä on 70 turvepellettiä. Idätin siemenet jo talouspaperin välissä ja istutin itäneet siemenet eilen pelletteihin. Saapa nähdä miten kauan menee ennen kuin nousevat sieltä. Tuntuvat erittäin käteviltä, kun pellettejä saa ensi vuodeksi lisää ja vie vähän tilaa jopa tuo 70 pelletin kasvihuone!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)