Tulppaanit ja muut myöhäisemmät sipulikukat kukassa

Yllättävän pitkään sitä joka vuosi joutuu odottamaan niin sanottujen kevätsipulikukkien kukintaa. Lumikellot aloittavat kukinnan usein jo lumen keskeltä, ja narsissit ovat kukkineet jo. Sen sijaan puutarhamme tulppaanit ovat avanneet kukkien terälehdet vasta viikko-pari sitten.  Lisäsimme viime syksynä sipulikukkien määrää rajusti puutarhassamme, ja täydennystä tuli paljon myös tulppaaneihin. Lue syksyn juttu tästä.

Mielestäni kaunein sipulikukkapenkki syntyy eri kukkia sekoittamalla. Kun ne istuttaa samaan penkkiin saa nauttia runsaasta ja värikkäästä istutuksesta, jossa värit vielä täydentävät toisiaan ja pitkä kukinta-aika saavutetaan yleensä. Tulppaani ja helmililja sopivat aina erinomaisesti yhteen.

sipulikukat
Tämä sipulikukkapenkki istutettiin viime syksynä kasvihuoneen päättyy. Komea ja runsas kukinta!

Värillä on usein väliä – ainakin itselleni. Yleensä valitsen puutarhaamme pastellisävyisiä kukkia, mutta keväisissä tulppaaneissa voi irroitella – niiden kukinta kestää vain pari viikkoa jonka jälkeen tuo väriläiskä häviää levolle kukkiakseen taas seuraavana vuonna.

värikkäät tulppaanit

Tulppaanit tarvitsevat ravinteita jaksaakseen kukkia myös tulevina vuosina. Keväällä kukinnan aikana niille kannattaakin antaa vaikka nestemäistä kastelulannoitetta tai kanankakkaa. Mikäli kukinta hyytyy jonakin vuonna, kannattaa sipulit nostaa ylös, kuivattaa ja istuttaa sitten uudelleen. Tulppaaneihin kasvaneet mahdolliset sivusipulit kannattaa siinä yhteydessä irroittaa ja istuttaa penkkiin.

Valitettavasti tulppaanit eivät aina hyvästä hoidosta huolimatta menesty. Mitä erikoisempi tai kerrotumpi lajike, sitä huonommin ne pärjäävät ilman hoivaa ja ylösnostamista. Suosin mielelläni ihan perustulppaaneja, mutta “hankalampiakin” kannattaa aina kokeilla, varsinkin jos edullisesti saa. Koskaan ei tiedä etukäteen kuin käy.

Tulppaani on valitettavasti myyrien herkkua. En vieläkään ole toipunut muutaman vuoden takaisesta takaiskusta, jolloin myyrät söivät reilun tuhannen tulppaanin istutuksen… sinä vuonna tuhannesta sipulista kukki vai yksi ja kaikki muut oli iäksi menetetty.

Sipulikukkia kannattaa laittaa puutarhaan riskeistäkin huolimatta. Kukinta on komea ja kasvina ne ovat vaivattomia. Istuta syksyllä, unohda talveksi ja nauti kukkaloistosta keväällä. Sipulikukat kukkivat ennenkuin muut perennat ehtivät kukkaan, joten ne pidentävät puutarhan kukkaloiston aikaa viikoilla.

Muutama hyvä pointti huomioitavaksi, joita itse olen hyväksi kokenut:

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)