Tulppaanit kukassa

Kesä! Sitä se on ja lämmin sää on saanut aikaa käsittämättömän rehevyyden puutarhassa vain muutamassa viikossa. Tällä hetkellä tuntuu että kaikki kukkivat vuorotellen tai yhtä soittoa. Puutarha on upea monina eri aikoina, mutta yksi näyttävimmistä ajankohdista kukinnan suhteen on juuri nyt.

Kevään värikkäät kukinnat loihtii helposti edellisenä syksynä tulppaanien avulla. Niistä löytyy jos jonkilaista väriä ja muotoa. Me olemme ihastuneet varmoihin, vuoden toiseen luotettavasti kukkiviin Appeldoorn- tulppaaneihin. Niitä löytyy ainakin punaisena ja keltaisena.

Meillä tässä pienellä alueella on keltaisia, noin 130 sipulia. Viime vuonna paikkasin yhden kohdan josta myyrä oli herkutellut. Nyt saimme siis aikaan taas melkolailla täyden ympyrän. Näyttävää ja kaunista vai mitä?

Kukkiakseen komeasti tarvitaan kasvuvoimaa. Istuttaessa käytän aina kompostia mutta lisäksi lannoitamme tulppaanit keväällä kun ne alkavat nousta maasta. Se varmistaa sen, että tulppaanit pystyvät hyödyntämään ravinteet ajoissa. Kukinnan päätyttyä kukkavarret kannattaa napsaista poikki jotteivat ne kuluta ravinteita. Ja sitten malttia – lehtien tulisi kellastua ennenkuin ne voi leikata pois – silloin voi olla varma, että ravinteet ovat menneet takaisin sipuliin asti.

Tulppaanien kanssa ainoa ikävä asia mielestäni on se vaara, että ne päätyvät jyrsijöiden suihin. Koputan puuta, että näiden tulppaanien kanssa on selvitty toistaiseksi aika vähällä ja noin 30 kpl laitoin viime syksynä korvaavia uusia sipuleita yhteen tyhjäksi tulleeseen kohtaan. Riskistä huolimatta kukinnan upeus kannustaa kyllä käyttämään tulppaaneja puutarhassa. Sanotaan, että sipulit pitäisi nostaa ylös kuivumaan ja istuttaa syksyllä takaisin. Onpa siihen jopa istutuskoreja olemassa. Me emme kyllä tuohon puuhaan lähde, nämä kukkivat vuodesta toiseen yhtä upeasti, myyrävauriot ovat olleet todella vähäisiä eikä lisätyö kiinnosta kun en näe siitä tulevan mitään erityistä hyöytyäkään.

Nyt kannattaa katsella pihaa ja puutarhaa sillä silmällä, ja miettiä sekä merkata tulppaaneille sopivia paikkoja syksyksi. Vink vink 😉

Lisää tulppaaneista: täältä ja tässä juttu näiden Appeldoorn tulppaaneiden istutuksesta.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)