Tulppaanikevät

Kevät on tullut ja vaikka viileät pari viikkoa ovat hidastuttaneet kukintaa, on kasvu hitaasti mutta varmasti edennyt. Yksi kevään upeista kukkivista kukkasipuleista on tulppaanit. Nuo upeat muotokielet, värit, eri kukinta-ajat – jokaiselle varmasti löytyy oma suosikkinsa ja omaan puutarhaan sopiva.

Mahtava väri. Vaihtoehtoja kyllä riittää joka makuun.

Meidän kukkasipulisuosikit ovat krookukset, scillat ja erilaiset narsissit tulppaanien ohella. Ja laukat, ne ovat varmoja ja näyttäviä kukkijoita – eivätkä maistu jyrsijöille.

Oikeastaan ainoa ikävä puoli tulppaaneissa on se, että ne maistuvat myös myyrille ja muille tuhoeläimille. Erään talven aikana meiltä oli rouskuteltu poskeen yli 1000 sipulin tulppaanipenkki, jonka menettäminen harmitti pitkään. (Niin paljon, että jokunen vuosi meni ennenkuin halusin istuttaa yhtäkään tulppaania puutarhaan).

Upea!

Lannoittaminen on tärkeää kun kukkasipuleita istuttaa, sillä niidenhän pitäisi kukkia useita vuosia. Älä siis unohda sitä. Jatkossa lannoitteita voi antaa helposti tekemällä sinne tänne istutettujen sipulien väliin reikiä, joihin ripotellaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla saattaa olla myös myyriä karkottava vaikutus. Kannattaa siis kokeilla edes lannoitusvaikutuksen vuoksi, jos karkoitusominaisuus tulee “kylkiäisenä” olisi se vain plussaa 🙂

Kukinnan päätyttyä lehdet tulee antaa kellastua rauhassa, sillä tässä vaiheessa ravinteet siirtyvät ikäänkuin takaisin sipuliin vararavinnoksi seuraavan vuoden kukintaa varten. Tulppaanipenkkiin voikin istuttaa jotakin kasvia, joka peittää kellastuvat ja lakaistuvat lehdet. Mielestäni toimiva kasvi tässä on esimerkiksi erilaiset kuunliljat – ne nousevat maasta keväällä vasta vähän myöhemmin, joten antavat monille sipulikukille hyvin tilaa. Myös ruusut toimivat hyvin – näyttävät vielä tässä vaiheessa “risuilta” joita kukkasipulit kauniisti koristavat. Ruusun kukinta ja lehdetkin tulevat voimalla vasta sitten kesällä kun kukkasipulit ovat jo päättäneet kukintansa.

Tulppaanin istutuspuuhissa. Lannoitus on tärkeää, jotta sipulit jaksavat kukkia.
Maasta se pienikin ponnistaa.. Kevään ihme on aina mieltä ilahduttavaa.

Tulppaaneilla on kiehtova historia.

“Maailman suurimmat ja tunnetuimmat tulppaaniviljelmät sijaitsevat Alankomaissa. Sinne tulppaanit saapuivat alun perin Anatolian niemimaalta 1500-luvun alussa. Ajan myötä alkuperäisistä lajikkeista on jalostettu tuhansittain hybridilajikkeita, joita on saatavilla eri väreissä ja muodoissa.

Vuonna 1636 Alankomaissa iski niin kutsuttu tulppaanimania , joka johti tulppaanisipulien myynnin räjähdysmäiseen kasvuun. Ilmiötä kutsutaan toisinaan maailman ensimmäiseksi talouskuplaksi. Kun yhä useammat alkoivat tehdä kauppaa tulppaaneilla, niiden hinnat nousivat jatkuvasti kysynnän mukaan ja huhut levisivät. Kupla puhkesi vuonna 1637 aiheuttaen Alankomaihin laman.

Se kertoo paljon siitä, kuinka tärkeä tulppaani oli hollantilaisille jo tuolloin. Yhden tulppaanisipulin hinta saattoi nimittäin nousta kolmannekseen silloisesta keskimääräisestä vuosipalkasta – minkä vuoksi tulppaanimanian aikaan esiintyi paljon tulppaanisipulien varkauksia ja pimeää kauppaa.”

Lähde
Tulppaaneissa riittää värejä, muotoja ja lajeja. Eri lajien kukinta-ajoilla voi saada pitkään kestävän tulppaanipenkin.

Jalostettuja tulppaanilajikkeita on tuhansia. Vaihtoehtoja on valtavasti niin värien, kukan muodon, kuin terälehtienkin suhteen. Kestävimpiä ovat ne vähiten jalostetut, ja itsekin suosin meillä puutarhassa niin sanottuja perustulppaaneja (esim. Appeldoorn). Myynnistä (kotimaastakin) saattaa löytää vanhoja kantoja, joita säilytetään – jopa toistasataa vuotta vanhoja tulppaanilajikkeita. Hienoa että sitä työtä jaksetaan tehdä lajien säilyttämisen eteen.

Tämä istutus valmisteltiin edellisenä syksynä. Noin 80 tulppaanin sipulia istutettiin omenapuun ympärille tiheästi. Tuli upea kukinta.

Tulppaanit istutetaan aina syksyllä ja itse suosin lähes kaikessa näyttäviä massaistutuksia. Enemmän on parempi! Muutama sipuli ei näytä miltään, mutta useampi kymmenen jo alkaa näyttämään. Lue mm. tästä lisää.

Jokos sinulla pilkistää maasta tulppaanit tai peräti kukkivat? Millaisia värejä tai lajikkeita suosit?

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)