Tulppaanien ja narsissien istutusaika

Syys- lokakuun vaihteessa on aika istuttaa sellaiset kukkasipulit, joiden pitää ehtiä juurtumaan ennen talven tuloa ja maan jäätymistä. Nyt on siis oikea istutusaika laittaa maahan tulppaanit, narsissit ja krookukset.

Vaaleanpunainen tulppaani Oranssiraidallinen tulppaani

Omassa puutarhassamme olemme kukkasipuleista suosineet krookuksia, helmililjoja sekä erilaisia narsisseja. Myös skillat ja laukat ovat mieluisia. Kaikki nämä ovat varmoja kukkijoita. Väri ja lajikevalikoima on todella runsas, jokaiselle löytyy varmasti mieluisia.


puuteri tulppaanit

Tulppaneita emme ole muutamaan vuoteen istuttaneet lainkaan, sillä eräänä vuonna myyrät pistelivät suihinsa lähes 1000 tulppaania jotka olimme istuttaneet kadun aidan viereen ilahduttamaan. Jos sinulla on siis myyriä, kannattaa harkita tulppaanien istuttamista. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula vinkkasi, että sinne tänne istutettujen sipulien väliin voisi tehdä reikiä, joihin ripotellaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla on kuulema myyriä karkottava vaikutus. Tätä kannattaa kokeilla.

tulppaani

Muokkaa maa huolella ennen istuttamista. Kukkasipuleita voi periaatteessa istuttaa niin kauan kuin maa on sulaa ja lapiolla pystyy kaivamaan. Suosittelen kuitenkin että nämä juurtumista vaativat sipulit (tulppaani, narsissi, krookus) istutetaan jo nyt, silloin kasvu alkaa heti keväällä eikä kukinta-aika viivästy. Pääsääntö on, että sipulin päälle tulee sen kokoon suhteutettuna kaksin-kolminkertainen määrä multaa.

kukkasipulit

Sipulit kannattaa aina istuttaa tiheästi ja selkeisiin ryhmiin joihin tulee paljon sipuleita. Sipulikukat vievät kukkiessaan paljon ravinteita, joten ne kannattaa lannoittaa jo istututtamisen yhteydessä. Todella luonnonmukainen ja hitaasti maahan liukeneva lannoite on Natria Luujauho joka soveltuu siksi erinomaisesti kukkasipuleille. Eikä ylilannoittamisen vaaraa sen kanssa ole. Sama lannoite sopii myös kaikkeen muuhunkin lannoittamiseen – tosin nyt syksyllä se ei ole tarpeen – annetaan kasvien vaipua lepoon.

köynnösruusu

Kukkasipuleilla varmistaa upean kukinnan puutarhaan ja saa väriä kevääseen.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)