Koristekasvien tuholaistorjunta ja lannoitus samalla iskulla

Mitä pitäisi tehdä kun tuholaiset iskevätkoristekasveihin?

TOIMIA sillä kirvat, kaskaat, kempit, ripsiäiset yms. kyllä tuhoavat kasvit yllättävänkin nopeasti. Oireilu alkaa vaivihkaa ja yhtäkkiä kasvi todellakin näyttää siltä kuin se haluaisi antaa periksi.

Trumpettikukka on upea kukkiessaan.
Trumpettikukka on upea kukkiessaan.

Olen tänä vuonna onnistuneesti talvehdittanut kolme trumpettikukkaa (eli pasuunakukkaa), ja pidän niitä todella arvossaan. Kasvi on kukkiessaan täysin vertaansa vailla. Se on muutoinkin iso ja näyttävä ja sen juuriston kasvuun menee paljon aikaa jolloin ensimmäisenä kesänä trumpettikukka ei ehkä ehdi kukkia tai sitten se kukkii todella myöhään. Yksi näistä kolmesta trumpettikukasta on ns. emokasvi, josta syksyllä otin kaksi pistokasta vesilasiin, ja istutin pistokkaat ruukkuihin kun juurenalut olivat ilmestyneet. Emokasvi on noin metrin korkeaksi pätkäisty syksyllä ja talven pimeinä kuukausina se kasvatti komeat lehdet ja näytti todella hyvinvoivalta. Avainsanana onnistuneeseen talvehdittamiseen on kyllä ollut varmasti kasvivalo, joka on ollut päivittäin päällä.

Muutama päivä sitten ihmettelin trumpettikukan emokasvin hieman nuutuneen oloisia lehtiä ja muutamaa isoa lehteä jotka olivat tippuneet maahan. Lehden sisäpinnalla ei kuitenkaan näkynyt mitään. Nyt havahduin siihen että päivässä lehdet olivat muuttuneet oudon läpinäkyviksi ja erikoisen nahkean näköisiksi. Ja kurkistus lehden sisäpintaan varmistin sen mitä epäilinkin – villakilpikirvojahan siellä on ja paljon! Tuholaistorjunta alulle, ei siinä muu auta. Villakilpikirvoista on kokemusta jo aiemminkin, lue vanha juttu tästä.

Iik! Villakilpikirvat ovat vallanneet trumpettikukkani.
Oudon nahkeat lehdet joissa on erikoinen värikin – kirvojen työtä!

        

Koska olen  kerran aikaisemmin epäonnistunut trumpettikukan talvehdittamisessa (lämmittämätön huone osoittautui liian kylmäksi paikaksi ja kasvi menehtyi), en aio menettää kasvia kirvoille. Talvehdittaminen huoneenlämmössä kasvilampun alla on ollut onnistunut tapa talvehdittaa trumpettikukka, mutta altistaa valitettavasti erilaisille tuhohyönteisille. Siispä tuumasta toimeen!

Olin saanut kokeiltavaksi Bayer Gardenin Provado Care puikkoja, jotka on tarkoitettu lehti-, kilpi- ja villakilpikirvojen, kaskaiden, kemppien, jauhiaisten ja ripsiäisten torjuntaan koristekasveilta sisätiloissa, parvekkeella ja terassilla. Aine on pakattu käteviin puikkoihin, ja puikot otetaan käyttöön heti kun havainnoidaan epätoivottua liikettä lehdistössä.

Provado care tuhohyönteisten torjuntaan
Pakkaus on riittoisa, siinä 20 puikkoa, joka riittää esim. kahteenkymmeneen 11 cm halkaisiljaltaan olevaan ruukkuun.

Provado Care puikon annostelu on helppoa, paketissa kerrotaan kuinka monta puikkoa minkäkin kokoista ruukkua (ruukun halkaisija cm) kohti tarvitaan. Annostelua helpottaa entisestään se, että paketin takapuolella on sivussa viivotin ruukun halkaisijan mittaamiseksi – hyvä oivallus pakkaussuunnittelijalta.

Puikko multaan piiloon ja sillä selvä. Trumpettikukka sai 4 puikkoa n. 20 cm halkaisijaltaan olevaan ruukkuun.
Puikko multaan piiloon ja sillä selvä. Trumpettikukka sai 4 puikkoa n. 20 cm halkaisijaltaan olevaan ruukkuun.

Puikko/puikot työnnetään multaa niin etteivät ne jää näkyviin. Lopuksi kastellaan, jotta puikoista irtoaa ainetta kasvin käyttöön. Heippa vaan kirvat, teitä ei tule ikävä! Tuote tehoaa lehtikirvoihin parissa päivässä, jauhiaisiin viikossa ja näihin kilpi- ja villakilpikirvoihin noin 2-3 viikon kuluessa.

Tuotteen helpon käytön lisäksi parasta on se, että samalla iskulla kasvi saa lannoitteet seuraavaksi 8 viikon ajaksi. Monikäyttöiset tuotteet ovat käteviä. Nyt voi rauhassa odotella kevään etenemistä ja mullavaihtoa, siihen asti ravinteetkin on turvattu – ja toivotaan että villakilpikirvat jättävät trumpettikukkani rauhaan. Torjuntateho kestää pakkauksen mukaan 4-8 viikkoa.

Palaan myöhemmin kertomaan kuinka tuholaistorjunta onnistui näillä puikoilla.

Huomioitavaa on se, että tämä torjuntakeino soveltuu vain koristekasveille. Syötäviä hyötykasveja täytyy hoivata muilla keinoin, voit kokeilla tehdä suihkepulloon sekoituksen vedestä ja mäntysuovasta.

ps. Täältä tuotevinkkejä puutarhapuuhiin. Suunnittelu on puoli ruokaa, vai mites sitä sanotaan. Minulla ruutuvihko täytyy kovaa kyytiä kun suunnittelemme tulevaa vuotta. Suunnittelu on yksi mahtavimmista vaiheista, sillä vain taivas on rajana ja ideat saa lentää 🙂 Viljelysuunnitelmat alkavat olla selvät, samoin kevään ja kesän isommat urakat & hommat. Näistä lisää myöhemmin..

Kerro muillekin:

2 Comments

  • P2

    Hei! Olen ilolla tutustunut blogiinne Henkan (työkaverini) vinkistä. Kiitos upeista neuvoista ja vinkeistä! Ja miten upea puutarha teillä!

    Aloitin puutarhaharrastuksen itse viime kesänä ja nyt odotan innolla niin kesää kuin huomisia Kevätmessujakin. Hirmuisesti opeteltavaa, mutta jotenkin ihmeen kaupalla minä, joka normaalisti olen onnistunut kotona tappamaan kaktuksetkin, sain puutarhasta viime kesänä porkkanaa, mansikoita, punajuurta, sipuleita, salaattia ja puolen tusinaa yrttejä. Myös taimina ostetut tomaatit pysyivät hengissä.

    Aloitin viime kesänä myös hortoilun, eli villikasvien keräilyn ja hyödyntämisen. Siitä ajattelinkin kysyä, että oletko kokeillut nokkosvettä torjunta-aineena? Itse suihkuttelin sitä (kun hauki-nokkospullien jäljiltä ryöppäysvettä jäi) ja tuholaiset pysyi poissa. Hiuksiakin sillä tuli pestyä 🙂

  • Henni - Puutarha49

    Kiitos! Puutarhanhoito on antoisaa ja tehdessä oppii. En ole kokeillut nokkosvettä, mutta rikkaruohoista uutettua vettä kylläkin. Nokkosia on ollut huonosti saatavilla, mutta kesäpaikalla maalla sitä voisikin kokeilla – kiitos vinkistä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)