Trumpettikukka kukassa – sittenkin!

Ehdin jo kommentoida, ettei meidän trumpettikukka taida ehtiä kukkaan tänä vuonna. Kuinka väärässä olinkaan!

trumpettikukka

Taimi ostettiin keväällä 2013 (lue juttu tästä)  mutta viime talven talvehdittaminen ei onnistunut, ja meille jäi jäljelle kahdesta eri lajisesta vain toisen trumpettikukan pieni pistokas. Tuon pistokkaan leikkasin siis trumpettikukasta viime syksynä, pidin n. viikon pari vesilasissa ja istutin multaan kun juuret näkyivät. Isot trumpettikukat tuhoutuivat talven aikana. Nostin pistokkaan helmi-maaliskuussa puolikylmästä tilasta huonelämpötilaan, ja myöhemmin keväällä sitten kasvihuoneeseen. Siinä yhteydessä istutin sen isoon altakasteluruukkuun, sillä aiemman kesän kokemuksesta kasvi on varsinainen juoppo ja vettä kuluu paljon. Koko kesän trumpettikukka eli pasuunankukka sai kasvaa kasvihuoneessa ja siitä tulikin toista metriä pitkä rehevä kasvi joka myös haarautui.

trumpettikukka pasuunakukka

Pari viikkoa sitten siivosin kasvihuonetta talviteloille. Yllätyksekseni huomasin että lehdet jot tiputtaneessa trumpettikukassa oli runsaasti valtavia nuppuja. Voih, ja juuri kun kasvihuonekausikin jo loppuu muusta säästä puhumattakaan. Siirsin trumpettikukan todella varovasti sisälle samalla kuin oliivipuunkin. Jo seuraavana päivänä ensimmäinen nuppu aukesi, ja tämän pari viikkoa olemme saaneet nauttia muuten lehdettömän trumpettikukan jumalaisesta kukinnasta! Aamuisin kun tulemme talomme keskikerrokseen, jossa trumpettikukka on – leijailee täällä voimakas tuoksu. Tuoksu on väillä jopa liiallinen, joten ymmärrän hyvin kommentit trumpettikukan tuoksusta sisätiloissa. Selkeästi tämä kasvi kukkiessaan kuuluisi olla ulkotiloissa.

trumpettikukka pasuunankukka pasuunakukka
Esteettisesti ei kaunein paikka pasuunankukalle, mutta tässä hän saa kukkia rauhassa ja levätä talven yli olematta tiellä..

Kävikö tässä nyt ilmeisesti niin että trumpettikukka kasvatti tämän kesän voimaa eli juuristoaan ja siksi kukinta jäi näin myöhäiseksi. Nyt yritän talvettaa trumpettikukan ruokahuoneessa, tuossa paikassa jossa se nytkin nököttää. Apuna hänellä ja lähellä olevalla oliivipuulla (jonka taimen toimen kesän Kreikan matkalta) on kukkavalaisin ajastimella. Ehkä tänä vuonna talvehdittaminen onnistuu ja saamme ensi kesänä nauttia aikaisemmasta kukinnasta. Tämä on kyllä kukkien kuningatar, niin vahva on tuoksu ja kukkien koko vertaansa vailla. Olen antanut koko kasvukauden runsaasti lannoitetta kasville ja nytkin kukinnan aikana annan kastelulannoitettua kastelun yhteydessä.

Kukan koko on valtava ja väri upea liukuväri valkoisesta korallipinkkiin.
Kukan koko on valtava ja väri upea liukuväri valkoisesta korallipinkkiin.

Lannoitus pitää lopettaa kukinnan jälkeen ja antaa kasvin levätä talven ajan. Kaiken varalta aion kukinnan päätyttyä pätkäistä rungosta muutaman pistokkaan. Näin toimimalla varmasti edes jokin selviää kevääseen ja saamme nautta kukkaloistosta – toivottavasti ajoissa kesällä :).

Tässä vielä linkit aiempiin trumpettikukka- juttuihin: klik ja klik

Ja tulihan se kasvihuonekin raivattua, siistittyä ja siivottua. Keväällä kasvihuone putsataan vain laseista kunnolla, ja sitten pääseekin istutuspuuhiin suoraan.

Aika vähän trumpettikukasta kuulee kokemuksia ja juttuja – onko sinulla? Kommentoi 🙂

Kerro muillekin:

5 Comments

 • Marke

  On todella upea kukka. Multa ei sellaista löydy, mutta kävin tässä pari viikkoa sitten katsomassa naapurissa, tai tällä kylällä, yhden kukkaa. Hänellä kukka oli eteisessä ja kyllä oli tuoksua koko talossa. Hyvää syksyä teille kaikille,nähdään…

  • Henni - Puutarha49

   Tuoksu on hetkittäin jopa tyrmäävä, ja jos kukkien määrä olisi vieläkin runsaampi olisi pakko karsia niitä tuoksun vuoksi. Kiitos ja terkkuja, nähdään varmasti 🙂

  • Henni - Puutarha49

   Hei. Kiitos kysymyksestä. Trumpettikukka tarvitsee ravinteita, joten lannoittamisesta voisi olla apu. Olen itse huomannut, että vaatii todella paljon lämpöä ja kokoa ennenkuin kukkii. Meilläkin se on koko kesän kasvihuoneessa ja siltikin kukkii vasta todella myöhään – tämän vuoden kukintaa odotellaan meilläkin vielä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)