Trumpettikukan talvehdittaminen

Olen kertonut blogissa usein upeasta mutta jokseenkin herkästä trumpettikukasta. Kesät tämä trumpettikukka eli pasuunankukka viettää kasvihuoneessa ja voi hyvin. Se kukkii upeasti kun sen aika on, kukat ovat valtavia ja tuoksu on huumaava (lähes tyrmäävä).  Talvehdittaminen onkin ollut se hankalin ja siinä on ollut onnistuneempia ja epäonnistuneempia yrityksiä. Tämän trumpettikukan taimi on ostettu keväällä 2013 (lue juttu tästä) . Ensimmäisen talven talvehdittaminen ei onnistunut “emokasvilla”,  mutta onneksi meille jäi jäljelle toisesta trumpettikukasta leikattu pieni pistokas joka pärjäsi talven yli kohtalaisesti. Pistokas kasvoi kevään ja kesän aikana valtavasti ja trumpettikukka on nyt yhtä suuri kuin emokasvi parhaimmillaan oli.

Tänä vuonna päätin talvehdittaa kasvin normaalissa huonelämpötilassa ja valossa. Trumpettikukka on istutettu suureen lämpöruukkuun ja nostin sen sellaisenaan sisälle hyvissä ajoin ennen syksyn halloja, taisi olla elo-syyskuun vaihdetta. Leikkasin latvat poikki jotta se olisi helpompi talvehdittaa.

Muutama viikko sitten huomasin että kasvin tyvestä pilkistää jotakin vihreää. Uusi verso! Se onkin kasvanut vauhdilla ja näyttää näin komealta:

trumpettikukka pasuunankukka

trumpettikukka verso

Trumpettikukan pistokas
Trumpettikukan pistokas

Trumpettikukka on helppo jakaa leikatuista varrenpätkistä. Ne voi antaa juurtua vesilasissa pari viikkoa ja sen jälkeen istuttaa multaan. Leikattu pistokas kasvaa vauhdilla mutta ensimmäisenä se keskittää kaiken kasvuvoimansa pituus- ja paksuuskasvuun ja ennen kaikkea juuristoon. Omasta kokemuksesta ainakin olen huomannut että ensimmäinen kukinta venyy silloin pitkälle loppukesään, jopa alkusyksyyn vaikka pistokas olisikin ollut mahtavissa kasvuolosuhteissa kasvihuoneessa kevään ja kesän ajan.

 

Tästä löydät kaikki blogijuttuni trumpettikukasta. Talvehdittaminen näyttää onnistuvan parhaiten sisällä normaalissa valossa. Talven aikana täytyy tarkkailla tuhoötököitä, niitä on ilmestynyt joka vuosi ja niiden hävittämiseen torjunta-aineilla täytyy varautua jos mielii säilyttää upea kasvi talven yli

pistokas trumpettikukka

Nyt peukut pystyyn että tämä talvi menisi trumpettikukalla hyvin ja saisin entistä mahtavamman kasvin elinvoimaisena uuteen kevääseen ja kesään.

Trumpettikukka    Trumpettikukka on upea kukkiessaan.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)