Toukokuun ensimmäisen viikon huisketta

Toukokuun alku on perinteisesti kiireistä jo puutarhapuuhissa. Ilmat lämpenevät, taimet venyvät kasvuun, lannoitustarve tihenee ja nurmikko vihertyy. Keltavuokot kukkivat valtoimenaan pihassa, ne ovat aina yhtä ihastuttavia.

Tämä viikko on todella ollut melkoista huisketta. Olen hankkinut taimia kasvihuoneeseen (paprikaa, tomaatteja, kurkkuja), ostanut kesäkukkiakin jo, kaivanut jakotaimia aitapensaasta sekä kantanut, raahannut ja istuttanut tusinan tuijia eri kohtiin raja-aitojamme.

Kaikki kasvit ovat kasvihuoneessa vielä harsojen alla ja istuttamista vailla. Kasvihuone odottelee vielä multaa, jota laatikoihin menee parikymmentä pussillista ainakin enkä ole ehtinyt sitä vielä hommata (tai jaksanut edes ajatella mullan raahaamista kaupasta) . Ennemmin sitä ostelee tuijia ja levittelee niitä pitkin pihoja kuin kantaa multasäkkejä kaupasta autoon ja autosta kasvihuoneeseen 😀

Hyasintit joita istutimme syksyllä ovat nousemassa maasta. Myös paljon muitakin syksyllä istutettuja alkaa aloittelemaan lähipäivinä kukintaansa. Huomaa kyllä mitkä ovat tuoreimpia kevätsipulikukkia – aiempien vuosien sipulikukat ovat jo kukkineet pitkään kun uusimmat vasta aloittelevat. Mutta täytyyhän se juuristo kasvattaa ensin.

Hyasintti keväällä

 

Köynnöspinaatit itivät hienosti ja olen jo antanut jakotaimia pois. Toivottavasti ne pärjäävät uusissa kodeissaan ja säilyvät hengissä tulevina vuosinakin. Itselleni jätän muutaman taimen ja tulen istuttamaan ne eripuolille puutarhassa, jotta edes joku pärjäisi.

Eilen illalla istuttelin wc-paperirulliin (jotka on täytetty mullalla) vahapavun siemeniä kolmisenkymmentä. Esikasvatus on järkevää, sillä pavut tykkäävät lämmöstä eivätkä idä kylmässä maassa. Näin toimimalla vauhditan pavun kasvua ja satoa pitäisi tulla aiemmin. Marketista tarttui eilen myös mukaan pussillinen erilaisia siemeniä kasvimaata ajatellen: porkkanaa, salaattia, punajuurta, mangoldia, papuja, herneitä jne.

Vielä on valitettavan ailahtelevaiset säät, ja taidan aloittaa kylvöpuuhat tulevana viikonloppuna – harsosuojaus on kyllä välttämätöntä vielä pitkään. Enköhän viikonlopun kuluessa tsemppaa myös multaostoksille joten kasvihuonekasvatuskin lähtenee käyntiin äitienpäiväviikonlopun kunniaksi. Myös lämpökompostotori odottaa tyhjentämistä. Ihania kevätpuuhia siis riittää, KEVÄT on täällä ja kesää kohti mennään!

 

 

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)