Torjunta kannattaa: lehtokotilot, jättibalsami – ja muutkin vieraslajit

Vieraslajien torjunta on tärkeää ja sen tulisi koskea jokaista meistä, jos niiden kanssa olemme jossakin tekemissä tai niitä kohtaamme. Joukkovoimalla saadaan paljon aikaan, joten kanna kortesi kekoon 🙂

Tästä aiheesta olemme aiemminkin kirjoitelleet blogissa, ja aiheen tärkeyden vuoksi haluamme tätä nostaa. Vieraslajeja on niin eläin- kuin kasvikunnassakin. 

Lehtokotilon torjunta

Meidän kaupunginosaamme lehtokotilot ilmestyivät muutama vuosi sitten ja siitä lähtien olemme tehneet aktiivista torjuntatyötä. Käsin keräämme niitä, ja erityisesti sateiden jälkeen ne tulevat esiin piiloistaan – kunhan nyt kasvillisuus ensin nousee näiden viileiden säiden jälkeen. 

Keväisin etanat ja kotilot ovat nälkäisiä! 

Nilviäisaika = kevät, kun lämpötila on pysynyt plussan puolella viikon pari, eikä lunta näy. NYT on aika ryhtyä torjuntaan jos kärsit tästä ongelmasta.

Poimitut kotilot voi pussittaa, laittaa keitettyyn veteen, tai etikkaan tai kaivaa listittynä syvälle maahan (lajitoverit käyttävät niitä ravintona joten hävittäminen muulla tavoin suositeltavaa). Meillä kaupunki on myös tuonut kävelyreittien varsille erityisiä etanaroskiksia – täällä kun valitettavasti on varsin ikävä espanjansiruetanakanta. Onneksi niiltä olemme toistaiseksi välttyneet (mutta tarkkana saa olla!). 

Olemme menestyksellä käyttäneet kotiloiden torjuntaan käsin poimimisen lisäksi myös rautafosfaatista tehtyä torjunta-ainetta, ja sitä hankimme joka vuosi. Parasta siinä on,  että se on ympäristöystävällistä ja turvallista käyttää eikä valu hukkaan sateen myötäkään. Yhdessä naapureidemme kanssa teemme torjuntaa, ja ostamme usein myös kimpassa ison säkin rakeita. Tässä huomaa torjunnan hyödyn – kun tehdään yhdessä on vaikutus suuri. Meilläkin tilanne on pysynyt rauhallisena eikä ole pahentunut – päinvastoin. Mutta torjuntaa ei saa lopettaa! Silloin ei hyvin käy, nimittäin lehtokotilo voi tuottaa muutaman kerran kesässä jopa 50 uutta jälkeläistä.

Torjumisen hyödyt näkyvät ja se kannustaa jatkamaan! Tsemppiä jos taistelet vieraslajiongelmien kanssa, periksi ei kannata antaa.

Lisää aiheesta:

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Ansku

    Tärkeä aihe postauksessasi. Kun jokainen osallistuisi torjuntatalkoisiin, alkaisi ongelma helpottaa. Niksejä on hyvä jakaa, jotta homma luistaa!

    • Henni - Puutarha49

      Kiitos kommentista. Se on juuri näin, ja jos tuntuu että ei tästä mitään tule niin muistaisi vain sen, että kun jokainen tekee niin yhteisvaikutus on merkittävä. Ihanaa kevättä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)