Terassin pesu ja puunsuojaus

Koska kelit olivat suosiolliset – aurinko paistoi eikä sadetta ollut tiedossa – pääsimme viimein yhden kesäisen puuhan pariin. Oli aika huoltaa terassi ja huoltomaalata se. Terassimme on ollut paikallaan vuosia, ja suunnilleen joka toinen vuosi sen huoltokäsittelemme, pesemme sen toki vuosittain. Laudat ovat menettäneet värinsä ja lähinnä ulkonäöllisistä syistä käsittelemme sen puunsuoja-aineella.

terassi ennen pesua
Terassi oli kulahtaneen näköinen ja laudat harmaantuneet

Homma alkoi tietysti ensin terassin tyhjentämisellä. Tyhjennyksen jälkeen kastelin terassin letkulla kauttaaltaan. Painepesuri ei meillä ole, mutta homma sujui mainiosti ilmankin.

Terassi kasteltiin huolelllisesti ennen pesuaineen levittämistä

Ostimme akkukäyttöisen paineruiskun puutarhahommia varten, ja tähänkin työhön se oli mainio. Paineruiskun paine syntyy ladattavan pistoolin avulla, ja säiliö on peräti 11 litrainen, joten painetta ei tarvitse olla koko ajan pumppaamassa säiliöön ja työskentelyaika on pitkä. Täytimme säiliön vedellä ja nakkasimme sinne Terrace Clean pesuaineen, joka liukenee veteen. Tämän jälkeen ruiskutimme pesuaineen koko terassin alueelle. Terrace Clean poistaa vihertymät ja liat, ja se annetaan vaikuttaa vähintään tunti. Tämän jälkeen harjasimme terassin, huuhtelimme kunnolla ja annoimme kuivua.

Terassin puunsuojaus antaa laudoille ulkonäköä ja kestävyyttä. Kun terassi oli kuivunut kunnolla alkoi homman rankin osuus, eli huoltomaalaus. Käytimme pähkinäpuun väristä Pinotex puunsuoja-ainetta, joka levitettiin pensselillä. Työasento on tällaisessa mitä epäergonomisin, joten työ oli rankka, mutta sitäkin palkitsevampi. Seuraavana päivänä tuli sade (terassi ehti kuivua hienosti) ja terassi hylki vettä hienosti. Ulkonäöllisesti huoltomaalaus teki ihmeitä, terassi on kuin uusi ja värisävy on todella kaunis ruskeanharmaa.

Terassinlaudat maalauksen jälkeen
Terassinlaudat muutama päivä maalauksen jälkeen

Nyt kelpaa käyttää kaunista terassia, joka käsittelyn ansiosta myös kestää taas paremmin tulevia vuosien käyttöä. Kyllä kannatti!

Pinotex ja paineruisku ostettu, Terrace clean- pesuaine saatu blogin kautta kokeiltavaksi.

Kerro muillekin:

3 Comments

 • Merja Halonen

  Juuri viherpihan 8/16 kädessä ja ihastelin terassinne metalli/kattorakennetta. Etsin blogipäivitystä materiaalihankinnasta ja pystysvaiheestanne. Se on niin tyylikäs. Kiitos blogista?

  • Henni - Puutarha49

   Hei Merja. Kiitos kommenteista ja kiva että blogi on mieleen. Terassillamme on ns. valmiskatos/pergola, jonka muistaakseni ostimme Kodin Terrasta 2-3 vuotta sitten. Meillä on niin aurinkoinen piha, että terassilla täytyy olla iso katos, pelkkä auringonkovarjo ei riitä. Katoksia on ollut vuosien saatossa useita, haasteena on etenkin katoskankaiden heikko kestävyys 🙁

   • Merja Halonen

    Kiitos tiedosta, otan lehden mukaani ja kuvan perusteella jahtaan ko katoksen metallijalkoineen. Pihamme on myös paahteinen, joten katosta kaivataan täälläkin?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)