tee se itse viljelylaatikot

Viljelykausi alkoi ja sain uudet viljelylaatikot! Teimme kesäpaikalle pari uutta kasvulaatikkoa. Aiemmin viljely on tapahtunut avomaalla, mutta hoitoa helpottamaan ja kasvualueita rajaamaan toivoin viljelylaatikot. Niillä saa myös kauniin, koristemaisen hyötypuutarhan ns. potagerin eli keittiöpuutarhan kun yhdistelee laatikoissa kukkia ja hyötykasveja. Viljelylavalla myös moni muutoin heikompi kasvupaikka muuttuu hyväksy hyötymaaksi sillä laatikon korkeudella voi vaikuttaa mullan määrään.

Käytimme valmistamiseen tukevaa, paksuhkoa lautaa. Henri valmisti kaksi samankokoista laatikkoa, kooltaan 80 x 200 cm. Yhden laudan korkeus riitti meille. Emme tarvitse laatikolle enempää korkeutta sillä alla on muhevaa maata emmekä visuaalisestikaan kokeneet tarvetta korkeampiin laatikoihin. Korkeat ovat ergonomisia mutta toisaalta niissä multa kuivuu nopeammin.

Laatikot helpottavat kasvualueen rajaamista ja trimmerillä voi huoleti vetäistä nurmikot yms. reunusta vasten pois. Alueella meillä on lisäksi pari edellisvuotista laatikkoa, jotka ovat käteviä valmiita lavakauluksia. Nyt viljelylaatikkopinta-alaa haluttiin kasvattaa ja koimme isommat laatikkokoot järkevimmiksi.

Homma sujui näin:

  1. Laatikoiden kasaaminen: pätkimme sopivat palat kahteen 80×200 cm laatikkoon ja kasasimme laatikot ruuveilla. Kokoa voi aina soveltaa omien raaka-aineiden ja tarpeiden mukaan – ei kasvit tiedä minkä kokoisessa kasvavat. Toki isompi on helppohoitoisempi sillä multa ei kuivu niin nopeasti.

2. Asettelimme laatikot valitulle kasvupaikalle. Paikan valintaan vaikutti valoisuus, hoidon helppous *keskellä kaikkea* ja kaivon läheisyys jolloin kastelu on helppoa.


3. Vuorasimme laatikoiden pohjat pahveilla ja sanomalehdillä huolellisesti. Näin toimimalla kasvimaan voi perustaa suoraan nurmikon päälle sillä paksu kerros lehteä/pahvia estää nurmikon kasvamisen ja ne maatuvat aikanaan.

4. Täytimme laatikot hyvällä mullalla ja omalla kompostilla. Kastelimme reilusti ja teimme istutukset jotka merkkasimme huolella.

5. Suojasimme viljelylaatikot harsoilla. Kätevät kaaret auttavat harsojen asettelussa ja luovat erinomaisen kasvutunnelin. Harso pidättää myös kosteutta mistä on vain hyötyä näillä helteillä.

6. Viljelylaatikot on tosiaan hyvä harsottaa mutta myös vanhat vesikanisterit tuli kierrätettyä. Leikkasin pohjat pois, irroitin korkit ja tadaa! helppo minikasvihuone oli valmis.

Lavapuutarhan / keittiöpuutarhan rakentelu jatkuu vielä mutta tällä pääsimme nyt hyvään alkuun. Tästä tulee unelmien potagerie.

Vinkkejä lavapuutarhan/potagerin/keittiöpuutarhan rakentamiseen ja puuhiin löytyy mm. tästä, tästä ja tästä kirjasta. Keittiöpuutarhasta olemme kertoneet blogissa aiemminkin, näistä saat varmasti vinkkejä ja ideoita.

Ei kuin tuumasta toimeen. Kierrätyslaudat, valmiit lavakaulukset, tukit, vanhat hirret, tiilet tai oikeastaan mikä vaan toimii hyvin kasvualueen rajaajana. Mielikuvitus liikkeelle. Vielä ei ole edes kesäkuu joten ehdit kasvattamaan vaikka mitä! Ihanaa helteistä viikkoa.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)