Tee-se-itse kierrätysidea: VARJOSTUSHUPPU havuille

Tee itse varjostushuppu havuille kierrätysmateriaalista! Havujen suojaaminen kevätauringolta on tärkeää.  Kirjoitan tai kertaan aiheesta joka vuosi, sillä valitettavan paljon näkyy ruskeiksi päässeitä havuja.

Tee-se-itse kierrätysidea: VARJOSTUSHUPPU

Tämä on mielestäni yksi parhaimmista kierrästysvinkeistäni ja siksi kertaamisen arvoinen. Kierrätyidea, josta on hyötyä ja iloa silmälle yhtä aikaa. Jos sinulta löytyy vanhoja kankaita (esim. verhoja, pöytäliinoja tms.) ja ompelukone, syntyy näistä aineksista hauskoja ja persoonallisia suojia havuille ihan muutamissa minuuteissa. Kierrätyksen ystävänä kannatan uusiokäyttöä, ja tämä maksaa vain oman vaivan.

Havujen suojaaminen keväällä

Tarkoitukseen sopii lähes kaikki kankaat ohuista valoverhokankaista paksumpiin kankaisiin.

OHJE:

 • varaa noin puoli tuntia aikaa (siinä ajassa syntyy jo useampi varjostushuppu)
 • leikkaa tarvittavan kokoinen pussi, myös pyramidin mallinen on hyvä
 • ompele/saumuroi se yläreunasta ja pitkiltä sivuilta pussiksi
 • (jos sinulla ei ole ompelukonetta nido vaikka reunat nitojalla – ei se niin nuukaa ole :D)
 • alareuna jätetään avoimeksi

Käyttö: huppu vedetään havun päälle ja kietaistaan alaosasta tarvittaessa narulla kiinni.

Idea on erittäin toimiva, myös ulkonäöllisesti. Ei  jää ohikulkijoilta huomaamatta :) Tässä siis jälleen yksi kierrätysidea ja nurkkiin kertyneet tekstiilit saavat uuden elämän.

Havujen suojaamisen voi tehdä myös varjostavana seinäkkeenä esim. tuija-aidalle. Pingota pari seivästä tms. joiden varaan pingotat varjostuskankaan, suoja tehdään tietysti sille puolelle josta aurinko paistaa ja kuumottaa havuja.

On taas se aika vuodesta kun havut olisi syytä suojata ettei kasvu, vaiva ja havuihin käytetyt eurot mene hukkaan. Kulunut viikko on ollut jo todella aurinkoinen.  Jotta havukasvit selviävät kevään kovasta auringonpaisteesta jäisessä maassa tulee ne suojata kevätauringolta maalis-huhtikuussa, ja täällä etelässä jo nyt.  Havukasvi ei saa jäisestä maasta vettä ja alkaa haihduttamaan vettä auringon paisteessa. Pahimmassa tapauksessa se kuivuu ja ruskettuu pystyyn.  Suojaus on erityisen tärkeää etenkin nuorille havukasveille.

Pidä suojakankaat/verkot paikoillaan niin kauan, että routa on sulanut.

Aurinkoisia kevätpäiviä kelpaa odotella turvallisin mielin kun huput ovat paikoillaan.

Tee se itse (TSI= Tee se itse, DIY= Do it yourself)

ps. Mainioilta Martoilta myös vinkkejä havujen kevätsuojaukseen

 

Kerro muillekin:

2 Comments

 • Jasu

  Tää on loisto idis. Ei tarvitse muovia käyttää huputukseen kun muovia on muutenkin liikaa joka paikassa. Muovin käytön vähentämisen voi alkaa omassa puutarhassa vaikka tällä- kiitos vinkistä!

  • Henni - Puutarha49

   Hei Jasu. kiitos. Muovia on hurjasti joka paikassa – puutarhatuotteissakin. Jokainen keino sen vähentämiseksi on hyväksi. Nämä varjostushuput toimivat vuosia kierrossa joten sitäkin kautta ekologinen juttu. Ja vuosien päätteeksi voi vaikka laittaa kompostoida 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)