Talvivalkosipulin istuttaminen

Talvivalkosipuli istutetaan syys-lokakuussa, myöhemminkin voi istuttaa, jos sää sallii, mutta talvehtimisen kannalta olisi hyvä, jos istukkaat ehtisivät juurtua.  Minä istutin talvivalkosipulit pari viikkoa sitten, ja näyttäisi siltä että kelien puolesta ehtivät mainiosti juurtumaan.

Talvivalkosipulin istuttaminen syksyllä

Nyt viimeistään on oikea aika istuttaa talvivalkosipuli. Valkosipuli tarvitsee pitkän kasvukauden jotta se ehtii juurtua ennen maan jäätymistä. Syysistutuksen ansiosta se alkaa heti keväällä kasvaa.  Talven aikana sipulit saavat myös luonnollisen kylmäkäsittelyn. Kynnet istutetaan syyskuun lopulla/lokakuun alussa.

Valkosipuli istutetaan hyvämultaiseen ja kuohkeaan maahan joka on mielellään kalkittu. Kompostin tai palaneen karjanlannan lisäys on eduksi, sillä valkosipuli kaipaa runsaasti ravinteita.

  1. Irroita istukassipuli kynsiksi, liota lämpimässä vedessä (liotin noin tunnin)
  1. Vedä maahan kuokalla vaot. Lisää vakoon hieman kompostia tai luonnonlannoitetta.
  1. Aseta kynnet vakoon noin 5 cm syvyyteen, 15 cm välein.
  1. Täytä vako esim. kompostilla ja tasoita maan pinnan tasolle.
  2. Tee riittävä määrä vakoja ja rivejä – riviväli on noin 30-40 cm
  3. Merkitse kylvörivit huolella
  1. Kastele huolellisesti istuksen jälkeen tai toivo kunnon sadetta 🙂
  2. Kata maa oljilla, poista kate heti maan sulettua keväällä. Kattaminen ei ole välttämätöntä.

 

Jatkossa kasvukaudella tarvitaan lisälannoitusta, esim.laimennettua lantavettä, nokkoskäytettä tai kastelulannoitetta. Voit myös käyttää tuoretta ruohosilppuakatteena kerran kaksi kesässä.

Käytin katetta myös kasvimaahan jo aiemmin istutetuille mansikoille – perheen pienimmät ansioituneesti peittivät mansikat heinillä ja yrttiriviinkin riitti heinää. Heinä on todella kätevä kasvimaan käytävillä, estää rikkaruohoja ja liettymistä. Nyt heinää on siis vähän siellä sun täällä – maatuvana luonnonmateriaalina mitä mainioin moneen käyttöön.

Yrtti- ja mansikkamaa on saanut myös heinäkatetta.

Koska kesäpaikallamme riittää heinää käytin niitä paitsi katteena, myös koko kasvimaan reunuksena. Reunus osaltaan suojaa kasvimaata ja aidanne on kivan näköinenkin. Eipähän muksujen pallot vieri alamäkeä pitkin niittämään mun kasvustoja 😀

Heinäpaalien päällä kasvimaan vartijamme, puutarhakuonomme 🙂

Samalla kun istutin talvivalkosipulit laitoin maahan myös palsternakan siemeniä. Persiljaakin olisin halunnut laittaa jo näin syksyllä, mutta lähikaupoista näytti siemenet olevan loppu. Noh, ehtiihän sitä keväälläkin sitten.

Ihania loppusyksyn päiviä toivottaen!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)