Talvisuojaus puutarhassa

talvinen puutarha

Saatiinhan sitä sitten kunnon talvipakkaset! Vanhan talon asukkaana ulkolämpötilan pystyy aistimaan jo sisältä. Aamulla tuntui erityisen kylmältä ja kyllä – 28 asteen lukemat sai hieman haukkomaan henkeä. Olemme kuitenkin eteläisessä Suomessa jossa tällaiset lukemat ovat harvinaisia. Itse en ole pakkasen ystävä ja englantilaiset lempeät talvet olisivat makuuni. Miten puutarha mahtaa selvitä tästä kylmyydestä? Suojaavaa lumipeitettä ei ole kuin nimeksi.

Lapissa on mitattu jo yli neljänkymmenen asteen pakkaslukemia. Huh!  Jos tässä itsekin haluaa käärityä lämpimän viltin sisään niin lämpöpeittoa kaivannee myös osa kasveista.

Arat kasvit ja hedelmäpuut menestyisivät parhaiten lumipeitteen alla, joka on nyt varsin vähissä. Puutarhakasvien talvisuojaus ei ole myöhäistä nytkään. Yleensä pakkassuojat laitetaan kasveille vasta maan jäädyttyä, ja täällä eteläisessä Suomessa se tapahtui vasta viikko sitten.

Vanhan joulukuusen voi kätevästi kierrättää talvisuojaksi, havusuojaus on vanha hyvä keino kasvillisuuden lämpöpeitoksi. Keväällä oksat voi silputa tai pistää kompostoriin.

Biolan Talvisuoja
Biolan Talvisuoja (kuva Biolan)

Suojasin puutarhojemme arimmat eli ruusut uudella Biolanin talvisuojalla joka on tarkoitettu kylmänarkojen kasvien, kuten ryhmäruusujen, jalokärhöjen ja perennojen talvisuojaukseen.  Istutimme kesällä muutamia ruusuja kesäpaikalle, ja haluan niiden säilyvän talven yli hengissä. Muutamia suojattavia on myös täällä kotipuutarhassa.

Talvisuoja on turvemaista ja vettähylkivää, se hidastaa maan routaantumista ja suojaa kasvin versoja sekä pakkaselta, tuulelta että kuivattavalta kevätauringolta. Puutarhan Talvisuoja levitetään kasvien juuristoalueelle, kun maan pinta on jäätynyt.  Yhdellä säkillä (60 litraa) saa suojattua useita kasveja. Sain tuotteen kokeiltavaksi ja mielenkiintoista nähdä sitten keväällä kuinka se toimi. 

Täältä vinkkejä talvisuojaukseen.

Ja huomiseksi näyttäisi pakkanen edelleen kiristyvän, yli 30 astetta luvataan.

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Ruusunmekko

    Uskomatonta, miten talvi aina yllättää. Nautin joulun säästä ja elin jo kevätrinnoin ennen kuin tämä hirmuinen takatalvi yllätti. Toivottavasti tämä on ohimenevä sääilmiö 😉

  • Henni - Puutarha49

    Ohimenevältä näyttäisi, ainakin pahimpien pakkasten osalta. Johan sitä parikymmentä astetta tultiin pakkasessa alaspäin, mutta kyllähän se -10 luokkakin on vilakkaa. Tosin yllättävän lämpimältä tuntuu hirmupakkasten jälkeen 😀 Ja iso hyöty oli kovista pakkasista etanakannoille, eli hyviäkin puolia löytyy. Haaveillaan keväästä ja suunnitellaan puutarhapuuhia- kyllä se sieltä ennemmin tai myöhemmin tulee. Ihanaa kevään odotusta ja kiitos kommentistasi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)