Talviomenoiden kypsymistä odotellessa

Syyskuu on puolivälissä ja puutarhapuuhissa on päästy sen mukaiseksi syksyisiin touhuihin. Olemme pikku hiljaa siistineet kukkapenkkejä leikkaamalla kasvustoja alas. Pihaa on järjestelty ja paljon kesäisiä juttuja jo viety varastoon odottamaan ensi kesää. Nyt odotan malttamattomana talviomenasatoa. Omenat ovat vielä raakoja joten ei auta kuin malttaa.

Puutarhamme omenakuningatar on talviomena Antonovka.

Antonovka on niin sanotusti täydellinen talousomena.  Tästä olenkin jo aiemmin kertonut, että Antonovka lajikkeen korkean hyödyntämisasteen tajusimme aikanaan kun veimme omenoita Marttojen mehupuristamolle. Martat tiesivät kertoa, että juuri Antonovka on yksi parhaista ellei paras hyötyomena – satoisa ja ennen kaikkea mehuisa. Siitä tulee valtava määrä mehua ja meillä siitä tehdään myös kilotolkulla herkullista omenahilloa.

Antonovkan omena on kookas, mehukas ja mukavan hapan. Meillä kasvaa tätä lajiketta niin kotona kuin kesäpaikallakin. Hyötykasvikuivuri pääsee pian hommiin, sillä saadaan kuivattuja omenarenkaita pikku eväiksi ja antamaan makua puuroihin, jogurtin sekaan jne.

Talviomenan kypsymistä kannattaa odottaa, sitten sitä omenashowta riittääkin. Tänä vuonna tosin omenoissa on rupia melkoisesti mutta ei anneta sen haitata. Talviomenalajikkeet säilyvät erinomaisesti ja jahka maakellari saadaan kesäpaikalla kunnostettua täytyy ehdottomasti kokeilla niiden säilyttämistä siellä silkkipaperiin käärittynä.

Reipasta syyskuuta 🙂

Kerro muillekin:

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)