Talvikompostointi

Komposti hörisee plussan puolella eikä onneksi ole jäätynyt tänä talvena. Meillä kompostoidaan ympäri vuoden jos se suinkin on mahdollista – kompostin tulee pysyä lämpimänä jotta sen kapasiteetti riittää myös talvella ja tyhjentäminen onnistuu.

Tänä talvena jäätymistä ei ainakaan vielä ole tapahtunut ja komposti toimii. Lämpökompostori alkoi kuitenkin täyttyä ja kaipasi tyhjentämistä. Alaluukku oli vähän jäässä mutta lapion avulla raoista auttaen saimme kammettua luukun irti. Alaosan kompostoitunut massa lapioitiin pois ja sitä tuli kymmenkunta lapiollista. Tyhjensimme nyt hieman varovaisemmin kuin lämpimänä vuodenaikana, mutta saimme kuitenkin mukavasti tilaa kompostoriin.

Puolivalmista tavaraa. Tämä laitetaan vielä jälkikompostoitumaan tai katteeksi (näin talvella menee toiseen kompostoriin odottamaan kevättä)

Lämpökompostorin käytöstä on kokemusta jo yli vuosikymmen. Sen olen oppinut, että kompostoria ei kannata tyhjentää täysin talvella, sillä sillon se melko varmasti jäätyy. Toisaalta myös tyhjentämätön kompostori jäätyy nopeasti kun kompostoitumisprosessi päättyy – se kun tuottaa sen lämmön kompostiin. Jos komposti on jäässä ei se vedä uutta biojätettä. Yksi asia johtaa toiseen.

Lisäämällä säännöllisesti jätettä kuivikkeen kera saa prosessi “ruokaa” ja kompostoituminen pysyy käynnissä. Kuiviketta kannattaa käyttää reilusti talvella.

Olen myös tehnyt havainnon kun tänä vuonna olen laittanut jokaiseen biojäteastialliseen noin ruokalusikallisen kompostiherätettä, että se on nopeuttanut kompostoitumista ja siten osaltaan varmaankin estänyt jäätymistä.

Valitettavan usein lämpökompostorikin jäätyy talvella jossakin vaiheessa. Jännä nähdä miten tänä vuonna. Kovimmat pakkaset ovat olleet parinkympin tienoilla, mutta ei kovin pitkäjaksoisesti. Lisää ja kovempia pakkasia ja pakkasjaksoja on varmasti vielä tulossa.

Tässä aiempia kompostointijuttuja talviajalta:

Ja täältä löytyy ihan kaikki kompostiin liittyvät postaukset vuosien varrelta:


Olemme tehneet myös pari kompostivideota, ne löydät YouTube  kanavaltamme.

Kevättä kohti mennään!

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Pihan vuosi

    Samaa mieltä. Kuivikkeen tulee olla lisäksi tarpeaksi karkeaa. Omaa kompostiani kiusaa tällä hetkellä eniten todennäköisesti se, että massa painuu liian tiiviiksi. Kompostiherätettä pitäisikin ostaa. Edelleen kompostori toimii, mutta lämpöä voisi olla enemmän. Tämä kompostointi on aina mielenkiintoinen aihe 🙂

  • Henni - Puutarha49

    Tiiviysongelma on varsin yleinen, ja sitä on meilläkin ajoittain. Valmiit kompostikuivikkeet ovat varsin hienojakoisia ja itsekin kaipaisin niihin lisää rouheutta ja rakennetta. Hyvä kuivike syntyy helposti turpeesta ja karikkeesta (kuorikatekate tai oksasilppurilla tehty). Turvetta 2/3 osaa ja kariketta 1/3 osa. Näitä on vaan talvella hankalampi löytää sulana – onneksi jotkin myymälät ymmärtävät pitää edes jotakin kuiviketta myös lämpimässä sisämyymälässä. Kompostointi on mielenkiintoista ja hauskaa 😊

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)