Talvehdittaminen ja talvisäilytys

Monivuotisia kukkia kannattaa vaalia sillä mitä isommaksi ne kasvavat, sitä komeampi on myös kukinta. Tänä vuonna kokeilemme talvehdittaa niin chilit, daaliat, trumpetti- eli pasuunankukat kuin pelargoniatkin.

Näin upeasti riippapelargonia kukkii vielä lokakuussa
Näin upeasti riippapelargonia kukkii vielä lokakuussa

Meillä talvehdittamista kokeillaan kolmessa eri tilassa: chilit sisällä kasvilampulla avustaen,  pasuunankukat ja pelargoniat kellarikerroksen pikkuhuoneessa (n. 10 astetta ja pieni ikkuna ulos) ja daaliat kellarikerroksen portaiden alle jäävässä pimeässä ja viileässä tilassa. Saa nähdä miten onnistuu!

CHILI

Chilit nostimme sisään ruokahuoneeseen, johon sijoitimme niitä varten omat pöydän. Osa chileistä siirtyi sisälle sellaisenaan ruukuistaan, osan ruukutin uudelleen pienempiin ruukkuihin. Chilit tarvitsevat paljon valoa, joten ostoslistalla on kasvilamppu – laitamme seinävalaisimen johon ostamme kasvivalopolttimon. Toivotaan että onnistumme talvehdittamisessa, chilejä on yli kymmenen puskaa ja useampaa eri lajiketta. Ja satoa aivan mieletön määrä!

Chilit siirrettiin sisälle talveksi
Chilit siirrettiin sisälle talveksi

DAALIA

Daalia on näyttävä ja kiitollinen, sillä saman kukan saa kukkimaan vuodesta toiseen kun mukulat talvehdittaa sisällä.

Daaliat kerätään talteen kun yöpakkaset ovat mustuttaneet niiden varret. Varret leikataan ja kasvit irroitetaan ruukuistaan tai kaivetaan ylös maasta. Multapaakusta voi kevyesti ravistella mullat. Tämän jälkeen mukulat kannattaa tuoda sisälle ja asetella kuivaan paikkaan sanomalehtien päälle. Mukuloiden pitää antaa kuivua kunnolla, muuten ne homehtuvat. Kun ne ovat kuivat ja multa on varissut, lado mukulat väljästi ja ilmavasti laatikkoon. Talvehdittaminen onnistuu myös kuivassa turpeessa. Paras paikka talvehdittamiseen on kellari tai muu viileä paikka jossa on noin. 5-6 astetta lämmintä.

Keväällä mukulat nostetaan vapun maissa esille ja istutetaan turvemultaseokseen taimettumaan. Ulos ne voi vielä kun hallaöitä ei enää ole. Mitä muhkeampi mukula, sitä upeampi kukinta. Siksikin talvehdittaminen kannattaa!

Daalian juurakot kuivatetaan sanomalehden päällä
Daalian juurakot kuivatetaan sanomalehden päällä

TRUMPETTIKUKKA eli PASUUNANKUKKA

Kasvi on talvetettava valoisassa ja viileässä sisätilassa (n. +5 -10 asteisessa tilassa).Vettä annetaan lepokautena vain vähän niin ettei multa pääse kokonaan kuivumaan. Versoja voi typistää jo syksyllä, mutta viimeistään uuden kasvun alkaessa kevättalvella. Kasvi sietää voimakasta leikkaamista ja sitä voidaan lisätä niin latva- kuin versopistokkaista.

Olen kuullut myös että kukan voisi talvehdittaa myös normaalina viherkasvina. Tässä lienee vaarana mahdolliset kirvat tms. mutta niistähän selviää tarkkailemalla. Ja mikäli viileää valoisaa tilaa ei ole, niin kannattaa ihmeessä kokeilla talvehdittaa edes näin.

Meillä toinen pasuunankukka kasvoi n. 130 cm korkeaksi yhdessä kesässä ja kukki upeasti valkoisilla kukilla.  Talvehdittamista varten leikkasin varret n. 50 senttisiksi jotta saan mahtumaan kellarikerroksen viileään huoneeseen talvehtimaan jossa on arviolta n.10 astetta ja pieni ikkuna ulos. Leikatut varrenpätkät laitoin maljakkoon, ja kasvi alkoi todella nopeasti tekemään niihin juurenalkuja – näin ollen tiedossa on parikymmentä pistokasta jotka ruukutan kun juuret saavat hieman pituutta. Eiköhän näistä nyt joku talvehdi. Toisen pasuunankukan (n. 1 metrinen ja leveä, ja lehdistöltään aivan erinnäköinen) talvehditan sellaisenaan, tämä kasvi ei kesän aikana ehtinyt kukkimaan ja on selvästi hillittykasvuisempi.

Näin upeasti trumpettikukka kukki kesällä.
Näin upeasti trumpettikukka kukki kesällä.

PELARGONIA

Pelargoniat tulee siirtää sisälle ennen pakkasia. Poista kukat ja nuput talvisäilöön laittaessasi, koska ne vievät runsaasti ravinteita. Varsia voi tarvittaessa typistää syksyllä tai sitten keväällä – jolloin varrenpätkistä voi juurruttaa uusia kasveja.

Paras talvehtimispaikka on 5-10 asteinen tila. Mitä pimeämpi säilytyspaikka on, sitä viileämpi sen pitää olla. Talvehtiminen onnistuu myös esimerkiksi valoisalla ikkunalaudalla, jos lämpötila pidetään alhaisena. Kasveja kastellaan vain hieman talven aikana ja multa saa välillä kuivahtaa – kunhan kasvia ei päästä kokonaan kuivumaan. Liika märkyys tappaa kasvin.

Kevään tullessa: leikkaa pelargonit tarvittaessa alas tai typistä versot maaliskuussa (varsinkin jos honteloja varsija on tullut). Leikatuista versoista saat pistokkaita. Vaihda kasville uusi ravinteikas multa ja siirrä runsaaseen valoon.  Aloita kastelu ja lannoitus. Ulos kasvit voi siirtää yöhallojen mentyä.

pelargoniat leikattiin alas ja talvisäilytetään valoisassa ja viileässä paikassa
pelargoniat leikattiin alas ja talvisäilytetään valoisassa ja viileässä paikassa
Kerro muillekin:

4 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)