Talossa ja puutarhoissa

Aurinkoiset ja mahtavat syyssäät ovat ihania! Olemme touhunneet paljon paitsi pihalla myös sisällä kesäpaikan kunnostamisen parissa. Maalla oleva kasvimaa on nyt laitettu lähes talviteloille – keräsimme valkosipulit, sipulit ja suurimman osan perunoista ylös maasta. Sipulit kuivuvat nyt sisällä sanomalehtien päällä ja täytyy sanoa että ihan komeita sipuleita tuli. Valkosipulit tuoksuvat todella vahvalle, ja aromi on kyllä voimakkaampi kuin kaupan valkkareissa. Hieman perunaa tuli jätettyä vielä maahan jotta kesäpaikalla saadaan viikonloppuisin nauttia nostotuoreesta potusta.

Vielä saa krassit ja kehäkukat koristaa kasvimaata. Kunhan tästä jokunen viikko mennään vielä eteenpäin on tarkoitus kunnostaa kasvimaa möyhentämällä sen pintaan tuomani komposti ja kateaine kunnolla sekaisin ja peittaa myllätty kasvimaa vielä lopuksi katekompostilla. Lue ajatukseni kateviljelystä tästä. Kyllä pitäisi olla “matoisampi” kasvimaa ensi vuonna – näin toivon.

Köynnöskrassin ja kirsikkatomaatin herkullinen yhdistelmä
Köynnöskrassin ja kirsikkatomaatin herkullinen yhdistelmä. Tämä istutus on ollut keittiöpuutarhassa täällä kaupungissa.

Kesän onnistunein kesäkukkaistutus tuli tehtyä kesäpaikalta löytyneeseen vanhaan fillariin – vinkit istutukseen saat tästä. Näin upealta istutus näyttää nyt, mustasilmäsusanna on kietonut itsensä rehevästi pyörän renkaisiin ja etukorin istutuksesta on myös tullut mukavan rehevä. Kesäpallo- lannoitteet riittivät koko kesäksi, en ole lisännyt mitään ravinteita kukille vaan ainoastaan pelkkää vettä, ja silti kukinta on ollut jatkuvaa – ja upeaa sellaista.

IMG_0919

Omenapuut pullistelevat omenoita. Melkoisen paljon on rupisia tai muumiotautisia täällä kaupungissa, mutta talviomenalajike Antonovka ei koskaan petä – ison nyrkin kokoisia meheviä omppuja on puu täynnä. Täytyykin alkaa hillon ja mehun tekoon joku päivä.

Kesäomenia on puu pullollaan. Talviomena Antonovka on kuitenkin parhain ja mehevin talviomenalajike joka soveltuu erinomaisesti talouskäyttöön.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)