Taimikasvatuspöytä ja kasvivalaistus

Talvista viikonloppua vietetään mutta taimet sen kuin venyvät mittaansa ja kasvavat kohisten. Kuten tässä kasvivalot– jutussa ja videossa näytimme, ajatuksena oli laittaa pitkä taimikasvatuspöytä ikkunan eteen. Näytämme nyt mitä olemme saaneet aikaan ja miltä taimikasvatuspöytä valaistuksella näyttää.

Halusimme tehdä taimikasvatuspöydästä helposti kasaan saatavan, ja toisaalta taimikasvatusajan päätyttyä helposti poistettavan – siis väliaikaisen ratkaisun. Kuitenkin sellaisen, jota voimme käyttää vuodesta toiseen sillä en halua tukea kertakäyttökulttuuria tai kulutusta. Taimet kasvavat sisällä kunnes voimme siirtää ne kuistille tai kasvihuoneeseen.

Helppo ja edullinen taimikasvatuspöytä syntyi näin:

Ostimme todella edulliset Ikean Malm tv-tasot (2 kpl) ja valaistukseksi ripustimme tyylikkäät Airam Fiora- kasvivalaisimet.

Tasot maksoivat noin 8 euroa kappale joten mitään hyllyä, tasoa tai puutavaraa ei tällä hinnalla olisi saanut.

Pöydän yllä olevissa Fiora- valaisimissa on todella positiivista se, että niiden antama valo on silmälle miellyttävä vaikka kyseessä onkin kasvivalo. Valaisin ei anna sellaista ikävää sinipunavaloa, vaan näyttää normaalilta ja antaa itse asiassa todella kivaa epäsuoraa valaistusta muutoinkin huoneeseen. Valaisimessa on pitkä johto, joten laitoimme kattoon ripustuskoukut joista valaisimet roikkuvat.

Tässä ei siis muodostunut haitaksi edes tv- tasojen korkeus (tai pitäisikö sanoa että mataluus). Taimet saavat valoa riittävästi mutta eivät blokkaa näkyvyyttä ikkunan korkeudelta.

Tasoissa on välihyllyt, joissa voi säilyttää esikasvatustarvikkeita tai mitä vain.

Valaisimet on yhdistetty verhotangon päälle tuotuun jatkojohtoon ja jatkojohto on nyt kelloajastimeen yhdistetty. Näin ollen kaikki kolme valaisinta syttyvät ja sammuvat yhtä aikaa ja täysin automaattisesti. Helppoa!

Lisää taimikasvatuspaikkoja ja valaistusratkaisuja:

Meillä on tämän lisäksi kolmessa eri paikassa taimikasvatuspöydät. Koska niitä purkkeja ja taimia on vain kertynyt 😀 ja kasvatettavaa riittää.

Yksi on lipaston päällä jossa valaistuksesta huolehtii seinävalaisin, jossa on kasvivalopolttimo.

Tässä on hyvä esimerkki siitä, minkälaista kasvivalo voi olla sävyltään. Sillä on omalle silmälle kyllä todella suuri merkitys. En tiedä mitä kasvit ovat mieltä, sillä kaikki vaihtoehdot näyttävät toimivan niille.

Keittiön pöydällä on Herby– kasvivalo ja sen alla muutama taimi.

Lisäksi viileähkössä kellarikerroksessa on käytävällä on pöytä, jossa pelargoniat ovat talvehtineet. Siinä valaisimena on katosta roikkuva kasvivalo.

Kelloajastin on kyllä kätevä ja automaattinen apu etenkin jos valoja on useampi ja eri paikoissa. Mutta yhteenkin se kannattaa, sillä tasainen määrä valoa vuorokaudesta ja omasta rytmistä ja muistamisesta huolimatta on +++.

Omasta kokemuksesta kehoitan ajatuksella miettimään, millaisen kasvivalon laittaa tilaan jossa oleskelee itse paljon. Kasvivalaisimen “silmään osuvalla” värisävyllä on merkitystä. Tulee nimittäin melko hassu olo jos viettää pitkään aikaa sinipunavalossa. Tuo normaali “valkoinen valo” on taas niin ihanaa – samalla silmää miellyttävää yleisvaloa että myös kasveille hyvää. On se hienoa että tekniikka kehittyy myös tässä mielessä. Toki teknologinen kehitys on tuonut myös sen hyvän asian, että led- tekniikalla kasvivalot kuluttavat energiaa tosi vähän.

Alla on linkki, jolla löydät kaikki valaistus- aiheeseen liittyvät juttumme. Olemme tehneet useita postauksia taimikasvatukseen ja kasvivaloihin liittyen eri aikoina ja vuosina. Lisäksi olemme ratkoneet erilaisia muitakin valaistustarpeita.

Ihanaa viikonloppua!

Kerro muillekin:

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)