Taimien kuulumisia ja lisää kylvettävää

Näin kun ollaan jo huhtikuun puolivälissä, on pöydillä jo melkoinen ruuhka. Taimipurkit, rasiat ja erilaiset ruukut täyttävät laskutiloja ja lisää tasoja on innovoitu. Taimet voivat todella hyvin, ehkä paremmin kuin vaikkapa viime vuonna. Tänä vuonna olen käyttänyt taimien lannoituksessa vain nestemäistä taimilannoitetta, ja se on nähtävästi toiminut todella hyvin. Myös lisävalo on merkittävä tekijä vahvojen taimien saamiseksi.

Viikko – pari siitä kun taimet on koulittu omiin ruukkuihin olen aloittanut nestemäisen lannoitteen antamisen kasteluveden mukana. Huolehdin myös aina siitä että minulla on lämmennyttä ja hapettunutta kasteluvettä kannussa, en siis anna suoraan hanasta otettua taimille. Osa taimistahan on istutettu heti alkuunsa omaan ruukkuun (siemen per ruukku) ja niiden lannoittamisen aloitin fiilispohjalta – mittarina se kun taimi tuntui sen verran tanakalta että voisi kaivata jo lannoittamista. Lisälannoite ja riittävä valo ovat taimille todella tärkeitä.

Esikasvatuksessa meillä on tällä hetkellä:

 • chilejä: punaisia ja keltaisia lajikkeita (kylvetty jo helmikuussa)
 • purjoja (vain muutama, sillä kylvin pussinpohjat ja istutusastialle kävi vielä vahinko kun se tippui lattialle ja iso osa taimista meni muussiksi siinä yhteydessä)
 • myskikurpitsaa (kokeiluistutus kaupan hedelmän siemenistä, nyt istututin vielä muutaman lisääkin)
 • kesäkurpitsaa
 • kasvihuonekurkkuja

Näistä tuoreimmat kylvöt ovat kesäkurpitsa, kurkut ja lisää myskikurpitsaa jotka istutin viikko sitten. Nyt juuri komeasti itäneet ja taimet näkyvissä 🙂

Pääsiäisenä istutimme:

 • ensimmäiset pensaspavut (puolikas pussin jämä)
 • lehtikaalia

Pavut ovat meidän suosikkeja ja niitä laitamme vähän myöhemmin lisää esikasvatukseen. Meillä linnut nokkivat kasvimaalta erityisen mielellään ylös papujen ja herneiden siemenet ja yllättävää kyllä linnut nauttivat myös itusipulien heittelemisestä irti istutusvaoistaan. Papujen esikasvattaminen torppaa näin lintuhaitan ja pääseehän se kasvu sitten hieman nopeammin liikkeelle taimista siemeniin verrattuna. Tarkkana täytyy kuitenkin olla – papu ei pidä kylmästä (eikä edes idä kylmässä maassa härkäpapua lukuunottamatta) joten ei saa yhtään hötkyillä ulos siirtämisen kanssa jotta taimet eivät vioitu.

Viime vuonna siirsimme papujen taimet kasvimaalle vähän liian aikaisin ja kasvu kyllä pysähtyi ja kärsi harsoista huolimatta. Jopa suorakylvetyt pavut ohittivat kasvunopeudessa esikasvatetut joten ei mennyt kuin Strömssöössä. Kevät näytti lämpimältä ja hyvältä mutta kyllä papujen kanssa täytyy melkein sinne kesäkuun korville odotella täällä III- vyöhykkeellä. Kaiken varalta, toki jokainen kevät on säineen aina erilainen. Otan viime vuodesta kyllä opikseni.

Laitoimme pääsiäisenä myös perunat itämään muovilaareihin, joiden pohjalle lisäsin muutaman sentin multaa. Se mielestäni nopeuttaa itujen kasvua ja tuo kaivattua luonnollista kosteutta itävälle perunalle. Kokeilin tätä keinoa myös pienelle pussilliselle punasipulia. Tökin pikkusipulit vatiin multaan pystyyn ottamaan vähän alkuspurttia ennen ulos siirtämistä. Perunalajikkeina meillä tänä vuonna on Timo ja Annabelle. Erityisesti jälkimmäinen on suosikkimme. Kauniin muotoinen ja kiinteämaltoinen. Timoa taas laitamme sen aikaisuuden vuoksi.

Parsakaalin siemeniä löytyy jonkin verran avatusta pussista, joten niitä laitan varmastikin vielä esikasvatukseen. Samoin maissia, siemenet poimin talteen omista viime vuoden tähkistä. Muuten tässä se aikalailla alkaakin olemaan. Suorakylvettäviä hyötykasveja onkin sitten vaikka kuinka paljon. Meillä pidetään erityisesti juureksista joten suosikkia punajuurta tulee paljon, lisäksi porkkanaa ja mustajuurta ainakin. Salaatteja erilaisia, retiisiä, yrttejä.. Oih, kuinka tekeekin mieli tuoretta ja itsekasvatettua. Näinä koronan aikoina mekään emme käy kaupassa kuin kerran viikossa tai harvemmin ja olemme siksi tinkineet ruokapöydän tuoretuotteita vähemmälle.

Huhtikuussa kylvettävät:

 • yrtit: Sitruunamelissa, basilika, meirami, ryytisalvia
 • kerä-, suippo-, lehti-, puna-, kurttu-, ruusu-, ja kukkakaali
 • lehtikaali
 • avomaantomaatti
 • sokerimaissi
 • kasvihuonekurkku
 • salkopapu
 • Kukista esim. Apinankukat, oppineittenkukka,  tsinniat, samettikukat, daaliat, asterit, petuniat

Pst, täältä löytyy selkeä kylvökalenteri. Toki kannattaa aina muistaa, että oma kasvuvyöhyke ja yksilölliset kasvuolosuhteet vaikuttavat aina ajankohtiin eikä samat päde kaikille joten sovella tarpeen mukaan.

Viime päivien säät ovat olleet varsin mielenkiintoisia, ja kevät keikkuen tulevi. Toissa yönä satoi märkää lunta pari-kolme senttiä ehkäpä. Viime yönä myös ja parhaillaankin sataa. Kyllähän ne päivän aikana sulavat mutta myönnän että minulle on aina hieman vaikeaa nämä takatalviset tunnelmat kun viherpeukkua tykyttää niin paljon.

Täältä muuten löytyy tekemäni lista huhtikuisista puutarhapuuhista. Me saimme kasvihuoneen pestyksi jo toista viikkoa sitten ja innolla odotan milloin saamme sen käyttöön. Lämmittimen turvin toki, mutta ei tätä lunta nyt enää tarvittaisi joten hetkinen on odotettava sillä kyseessä on lasinen kasvihuone joka ei pidä lämpöä samaan tapaan kuin vaikkapa kennohuone.

Ihanaa kevättä. Pysytään turvassa.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)