Sireeni vai Syreeni

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Upeaa syreeniä on kutsuttu eri puolilla Suomean molemmilla nimillä jotka ovat vuosikymmeniä käytössä olleita nimityksiä ja siten ihan yhtä hyväksyttäviä.

Asumme rintamamiestalossa, jonka pihapiirissä on lukuisia alkuperäisiä ja siten monimetrisiä syreenejä. Sinivioletteja ja valkoisia. Yleensä hyväntuoksuiset kukat avautuvat viimeistään juhannuksen tienoilla, viime vuosina jo aiemmin. Nyt syreenit ovat kukkineet jo toista viikkoa.

Talvenkestävä pihasyreeni sopii erinomaisesti yksittäispensaaksi, suuriksi ryhmiksi tai korkeaan, leikkaamattomaan aidanteeseen. Pihasyreeni on pysty-, paksu- ja jäykkähaarainen. Juuriversoja kasvaa runsaasti.

Sireenin kukka
Sireenin kukka

Vanhan syreenin ympäriltä onkin helppo lapiolla ottaa juuriversoja, ja istuttaa ne haluamiinsa paikkoihin. Itse vein hiljattain pari tällaista juuriversoa kesäpaikallemme. Helppo ja ilmainen tapa jakaa kasvia. Alkuun täytyy muistaa kastella runsaasti, jotta juuriverso juurtuu. Kaikki syreenit soveltuvat yksittäis- ja ryhmäkasveiksi sekä vapaasti kasvaviin aidanteisiin.

Syreeneitä on myös lukuisia jalompia lajikkeita. Arvostan perinteisiä ja kestäviä lajikkeita, eikä pihastamme siksi löydy kuin näitä perinteisiä, upeita ja taatusti kestäviä. Pihasyreeni on kestävä, terve ja monikäyttöinen puutarhassa. Ja kukkiessaan niin kaunis – levittäen huumaavaa tuoksuaan ympäristöön.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)