Suurin Kurpitsa 2016

gran_gigante_kurpitsaLauantaina 10.9 vietimme Suurin Kurpitsa 2016 kilpailun punnituspäivää.

Kyseessä oli siis kurpitsan kasvatuskilpailu. Päivään tiivistyi koko kevään ja kesän kestänyt kasvatuskausi ja odotimme innolla millaisiin tuloksiin kukin oli päässyt.
Jaoimme jokaiselle kisailijalle siemenen, josta sai aloittaa kasvatuksen 15.4. jälkeen. Kasvatettava lajike oli Gran Gigante.

“Todellinen jättikurpitsa. Jos haluaa kasvattaa kulmakunnan suurimman kurpitsan, kannattaa jättää taimeen kypsymään vain yksi hedelmä ja jättää taimelle 7 m2 kasvutilaa. Yksi hedelmä voi painaa jopa 45-180 kg. Tarvitsee paljon ravinteita, vetta ja lämpöä. Kylvö huhti-toukokuussa ruukkuihin 2-3 cm syvyyteen. Itää 8-10 päivässä. Istutus ulos yöpakkasvaaran mentyä. Kylvöstä satoon n. 130 vrk.”  Pakkaaja Schetelig Oy (Puutarhasi Elämään osastolta Helsingin puutarhamessuilta keväältä)

Kisaan kutsuttiin noin viisitoista kaveriamme. Lopulta kurpitsajuhlaan ja punnituspäivään saapui 9 aikuista ja 10 innokasta lasta. Mikä hauska tapa tavata kavereita yhteisen puuhan merkeissä!

Ensimmäinen paikalle saapunut kurpitsa veti hiljaiseksi. Eihän meidän kisassa ole koskaan näin suurta nähty. Poikamme maitokärrykuljetukselle oli tarvetta.

p1010137

Ei ne vitsailut nosturiauton tarpeesta kauhean kaukaa temmattuja olleet.

img_2777

Meillä on ollut parin vuoden tauko kurpitsakisoissa, mutta aiempina vuosina suurimmat kurpitsat ovat saavuttaneet noin 30 kg painon. Pieniä siis kotimaisiin “tosissaan kisailijoihin” nähden, joissa mennään yli 10- kertaisiin painoihin. Mutta kuten kuvista näkyy tänä vuonna meidänkin kisassa suurimmat olivat jo ISOJA!

p1010161

Jokunen sääntökin kisassa oli. Kasvatuksen sai aloittaa huhtikuun puolivälissä, kasvihuoneet oli kielletty (tasavertaisuuden vuoksi), mutta hallaharso sallittu. Kepulikonstit kielletty (ei ruiskuteta kurpitsoja täyteen suolavetta ennen punnitusta 😀 ) – hah. Leikkimielinen mutta erittäin vakavissaan otettava kisa siis oli kyseessä.

Jokainen kasvattaja antoi rakkaalle kurpitsalleen myös nimen. Punnitus oli jännää!

p1010178

Kurpitsajuhla
Punnitus oli tarkkaa puuhaa, ja vaikeaa mitä isompi kurpitsa oli kyseessä. Ens vuodeksi pakettivakaaka..? 😀

Voittaja oli ylivoimainen! “Kurkku” ylsi peräti 64,5 kg painoon ja oli suvereeni ykkönen. Samalta kasvattajalta tuli kaksi kisan suurinta, joista he valitsivat kisaan toisen. Tiimi M & I saa tällä viikolla jälkitoimituksena palkintonsa,  puutarhatuotekassin.

Gran Gigante kurpitsa
Voittajatiimin riemua!

Meidän kurpitsa tuli hopeasijalle painaen 18 kg. Melkoinen kokoero voittajaan nähden. Oma kurpitsamme alkoi kasvaa kunnolla kokoa vasta heinäkuussa. Tämä “salarakas” kasvatti kurpitsansa melkoisen piilossa, siitä nimi..

jättikurpitsa kurpitsa kurpitsajuhla

Pronssitilan saavutti “Pullea Isäntä” komealla 14,9 kg painolla jota kerrytettiin peräti Lappeenrannassa asti.

3. sija Pullea Isäntä oikealla.
3. sija Pullea Isäntä oikealla.

Tässä vielä tulokset. Eikö olekin jännä huomata miten eri painoisia kurpitsoista voikaan tulla..

Suurin kurpitsa 2016 tulokset

Kurpitsajuhlan kohokohta oli tietysti punnitus ja kurpitsojen ihmettely, mutta myös yhdessäolo, ruokailu ja illan istuminen.

kurpitsajuhla
Kaikki valmiina suureen kurpitsajuhlaan

kurpitsajuhla

img_7568

Oli aivan mahtavan kivaa!

Ensi vuonna kisaillaan uudestaan, Suurin Kurpitsa 2017 kilpailuun ilmoittautuivatkin jo kaikki kurpitsajuhlijat. Toivottavasti myös te, joilla kasvatus ei tänä vuonna mennyt ihan putkeen ja päällekkäisyydet estivät juhliin osallistuminen.

Kiitos rakkaat ystävät! 

 

 

 

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)