Suojaa kärventymiseltä

Meistä ehkä jokainen on nähnyt joko omalla tai naapurin pihalla sellaisia “kauniita” ruskeita ja enemmän tai vähemmän kärventyneen näköisiä havukasveja. Kukaan ei niitä varmaankaan halua saada, kun on ensin nähty aikaa ja vaivaa kasvien hankkimiseksi ja istuttamiseksi. Mitä sitten voi tehdä? Päivän sanat ovat SUOJAA – PEITÄ – AUTA.

Suojaa havut! Jotta havukasvit selviävät kevään kovasta auringonpaisteesta jäisessä maassa, tulee ne suojata kevätauringolta maalis-huhtikuussa. Maan ollessa jäässä ei havu saa vettä ja se alkaa haihduttamaan kuivuen helposti. Pahimmassa tapauksessa havukasvi kuivuu ja ruskettuu pystyyn.  Suojaus on erityisen tärkeää etenkin nuorille havukasveille. 

Havukasvit eivät ymmärrä esteettisistä arvoista mutta arvostavat huolenpitoa ja suojaa. Suojaamiseen käy lähes mikä tahansa, mikä jollakin tavalla estää paahdetta ja porotusta. Pääsääntöisesti nuoret havut tulisi suojata ensimmäisten kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen niiden juurten pitäisi olla kasvaneet jo sen verran syvälle että ne onnistuvat huolehtimaan omasta kosteustasapainostaan.

Täällä blogissa säännöllisesti näin keväisin vinkkailen tekemään havujen suojat kierrätysmateriaaleista. Se onkin mukava pikku puuha täyttämään tätä tämänhetkistä melko rajoittunutta arkea. Pistä luovuus kukkimaan, ompelukone tai kädet laulamaan ja tuumasta toimeen 😀

Kierrätysidea:

Jos sinulta löytyy vanhoja kankaita (esim. verhoja, pöytäliinoja tms.) ja ompelukone tai kyky ommella perussauma käsin, syntyy näistä aineksista KAUNIITA suojia havuille ihan muutamissa minuuteissa.

Havujen suojaaminen keväällä

Tarkoitukseen sopii lähes kaikki kankaat ohuista valoverhokankaista paksumpiin kankaisiin.  Leikkaa tarvittavan kokoinen pussi ja ompele/saumuroi se. Jo puolessa tunnissa näitä tekee melkoisen määrän  ja tämä jos mikä on edullista, maksaa vain oman vaivan.

Pussin toinen pää jätetään avoimeksi, huppu vedetään havun päälle ja kietaistaan alaosasta narulla kiinni. Idea on erittäin toimiva, mutta myös ulkonäöllisesti ainakin omia silmiämme ihastuttava. Eikä  jää ohikulkijoilta huomaamatta :) 

Pidä suojakankaat/verkot paikoillaan niin kauan, että routa on sulanut.

Kerää varjostuskankaat ja huput sitten talteen ensi vuotta varten. Havut ja luonto kiittävät.

Ps. nyt on myös vielä erinomaiset ajat leikata havuaitoja. Käy katsomassa miten homma sujui meillä: tuija-aidan leikkaaminen

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)