Stevia

Stevia – tuo tämän hetken ehkä “hotein” hyötykasvi on löytänyt tiensä myös Puutarha 49:ään. Taimi löytyi paikallisesta puutarhaliikkeestä, ja istutin sen keittiöpuutarhan kasvilaatikkoon. Stevia - luonnollinen makeutusaine

Stevia on kasvisuku, johon kuuluu noin 240 kasvia. Yksi niistä on Stevia rebaudiana, josta saadaan makeutusaine steviaa. Suku on nimetty espanjalaisen kasvitieteilijän Pedro Jaime Esteven mukaan. Stevia kasvaa luonnonvaraisena Paraquaissa. Sitä on käytetty pitkään makeutusaineena mm. Japanissa, ja Euroopan komissio hyväksyi sen 2011 makeutusaineeksi. Stevia sisältää glukosidejä, steviosidejä, jotka ovat 100–300 kertaa kidesokeria makeampia, eivätkä sisällä juurikaan energiaa.

Stevialla voi siis korvata sokerin, huomioiden kuitenkin sen että se on huomattavasti tavallista sokeria makeampaa. Nettisurffailu tuotti runsaasti vinkkejä sen käyttöön: parhaimmillaan se olisi kuulema teen, rahkojen, marjojen ja kiisseleiden makeuttajana. Jo teelusikallisen kärjellinen riittäisi makeutuksessa pitkälle.  Aion itse kuivattaa stevian lehtiä hyötykasvikuivurilla ja silputa kuivatut lehdet murskeeksi. Leivonnassa stevian käyttö ei ilmeisesti ole kaikkein yksinkertaisinta, sillä sokerihan tekee leivonnaisiin paljon myös rakenteellisesti, ja tätähän steviarouhe tms. ei tee.

Mielenkiintoinen hyötykasvi, ja kirjoittelen käyttökokemuksia kun niitä saan.

Kerro muillekin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)