Sitruunapuu

Pidän paljon sitrushedelmistä, ja olen huomannut innostuvani monen vuoden tauon jälkeen myös viherkasveista. Sitruunapuu on ollut haavelistalla jo pitkään, ja olen paljon lueskellut siihen liittyviä kokemuksia. Siinä yhdistyy hyöty ja huvi. Talvella viherkasvi ja kesällä satoa toivottavasti tuottava komistus! Sitruunapuu tekee siis täysin syötäviä hedelmiä ja oikeasti tuottaa myös satoa. Toki kasvin koosta (ja iästä) riippuu myös sadon määrä, ja terve sekä hyvinvoiva kasvi ylipäänsä jaksaa tuottaa satoa.

Tällä viikolla tämä haave täyttyi, kun sain upean ja komean kokoisen sitruunapuun. Tämä puu onkin mahtavan kokoinen, siinä on jo yksi lähes nyrkin kokoinen hedelmä ja kymmenkunta pientä raakiletta. Runko on reilun peukalon paksuinen joten mistään ihan nuoresta taimesta ei ole kyse. Suoraan erittäin satoikäinen – näin säästää aikaa eikä tarvitse odotella vuosia.

Annoin kasville ensi alkuun reilun annoksen vettä altakasteluna nostamalla sen kulhoon, jossa oli vettä ja nestemäistä lannoitetta. Hyvä startti kasvulle ja kotiutumiselle!

Valoa ja voimaa

Sitruunapuu on paitsi huonekasvi kylmään vuodenaikaan, myös upea kasvi parvekkeelle, kuistille tai vaikkapa kasvihuoneeseen. Kesäksi kasvin voi siis siirtää ulkoilemaan, mutta se kannattaa pitää ruukussaan jotta sitä voi säiden mukaan tarvittaessa siirtää. Valoa sitruuna kaipaa runsaasti! Satoa tuottaakseen tarvitaan kasvuvoimaa, joten lannoittaminen on tarpeen. Opin itse tänään, että sitruunalle on olemassa jopa omaa sitruslannoitetta.

Lepokausi

Sitruunapuu sopii mainiosti vanhan talon asujalle 😀 sillä talviajan se nauttii mielellään kasvilampun alla ja viileässä noin 5-10 asteen lämpötilassa. Lepokausi silläkin. Keväällä kasvi toivottavasti kukkii, ja kukkien sanotaan tuoksuvan hyvältä.

Hedelmiä?

Hedelmiä tuottaakseen kukkien tulee pölyttyä, ja se hoituu mahdollisesti luotaisestikin, mutta pensselillä voi töpsötellä kukasta kukkaan sen varmistamiseksi. Hedelmien kypsymiseen sanotaan menevän ainakin 6 kk, mutta nähtäväksi jää kun omaa kokemusta ei vielä ole. Aluksihan sitruunat ovat vihreitä ja muuttuvat sitten keltaisiksi kypsyttyään.

Kasvualusta

Kasvualustana sitruunapuu pitää hengittävästä, ilmavasta ja hiekkapitoisesta mullasta. Ruukkusoraa on hyvä käyttää, jotta ruukusta ei tule ajan ja koon myötä valtavan painava. Kasvualusta voi olla myös hieman hapan.

Omat sitruunat

Olen pakahtua onnesta tästä sitruunapuusta ja pelkkä ajatus omista sitruunoista on ihastuttava! Kesäinen kylmä juoma omilla sitruunanviipalaleilla, grillilohen kylkeen… 😀 Onhan näitä käyttötarkoituksia. Sijoitin sitruunapuun nyt kuistille, jossa on noin 10 astetta, ja siitä se sitten muuttaa kasvihuoneeseen ilmojen lämmettyä ja ehkäpä sinne tulevaan kesäkeittiöön. Varmaa on, että tulen siirtelemään ruukkua lukuisia kertoja ja saattaapi olla että se saa myös matkustaa kesäksi maalle.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)