Sipuli omasta maasta: kasvattaminen kannattaa

Koen suunnatonta onnistumisen iloa! Sipulin pistokkaat, jotka laitoimme maahan keväällä ovat kasvaneet upeasti, ja tuloksena on kookkaita, maukkaita ja taatusti luomulaatuisia sipuleita. Sipulin kasvattamista kokeilimme jo vuosi sitten, mutta tuolloin siitä ei tullut mitään – sipulit joko mädäntyivät tai kuivuivat maahan eikä muutamista jäljelle jääneistä tullut mitään.

Tänä vuonna päätin ottaa niskalenkin hommasta seuraavasti:

 • istututin sipuleita huomattavasti vähemmän määrällisesti
 • istutin sipulit vain kasvulaatikoihin (viljelylaatikot)
 • multana käytin laadukasta “pussimultaa”
 • sijoitin kasvulaatikot sellaisiin paikkoihin, että niiden kastelu ja hoitaminen onnistuu helposti ja vaivattomasti

sipuli

Viime vuonna sen näin, ettei sipulin kasvatus onnistu savipohjaisessa maassa isoissa penkeissä, vaikka niissä oli hyvä ruokamulta. Pääsääntöisesti ne kärsivät kuivuudesta. Tämä kesä oli kaunis ja lämmin heinä-elokuussa, ja huolehdin myös sipulien kastelemisesta sekä rikkaruohojen kitkemisestä. Liekö näillä toimenpiteillä vaikutusta siihen, että sipulin kasvatus onnistui – vai johtuiko se vain yleisistä keliolosuhteista. Noh, sitä en tiedä mutta tällä “kasvatusreseptillä” aion jatkaa.

Määrällisestihän sipuleita ei tullut kuin muutama kymmenen mikä ei tietenkään riitä talven varalle, mutta tarkoitus ei ole ollutkaan viljellä sipulia omavaraisuuteen asti. Siihen ei viljelysala riitä, ja pääasia on kasvattamisen ilo sekä mielenkiintoisimpana seikkana se, maistuuko oman maan sipuli sitten erilaiselta (paremmalta) kuin kaupan sipulit?

oman sadon sipuli

Nostin nämä keltasipulit ylös maasta muutama päivä sitten. Käsittääkseni oikea aika sipulin nostamiseen maasta on se kun varret alkavat lakoamaan ja kellertymään. Näin tapahtui, joten nostelin sipulit ylös ja jätin ulos kuivumaan. Nyt on hyvät kelit siihen, sillä kuivaa ja melko lämmintäkin on luvattu noin viikoksi. Sipuli saa nyt rauhassa kuivua ulkona, jonka jälkeen puhdista ne irtomullasta, pesen ne ja siirrän sisälle käyttöä varten.

Ja tässä vielä lyhyesti sipulin kasvatusohje:

Sipulit kasvatetaan pääsääntöisesti istukkaista, jotka istutetaan aikaisin keväällä noin 10 sentin välein multavaan maahan. Sipuli on yksi aikaisimmin maahan keväällä istutettavista hyötykasveista. Sipulilajikkeissa on valinnan varaa: keltasipuli, punasipuli, hopeasipuli.. Istukkaita kannattaa liottaa muutamia minuutteja haalean lämpimässä vedessä ennen istutusta, ne nopeuttaa kasvuunlähtöä. Sipulin istukas painetaan maahan siten että näkyviin jää sipulista noin 1/3. Sipuli hyöytyy kastelusta kasvukaudella, erityisesti kasvukauden alussa. Lannoitustarve on kohtalainen (itse olen peruslannoittanut sipulimaan keväällä, en muuta).

Lisää sipulin kasvatusvinkkejä mainiosta 4H yhdityksen oppaasta.

 

Kerro muillekin:

2 Comments

 • tuula närhi

  moi henni , meillä oli kasvamassa sipulia marjolassa n.10 neliömetrin alue.punasipulia ja vaaleaa sipulia ja sato oli runsas,joten riittää vuodeksi meille ja lasten porukoille.maa johon istutettiin oli edellisenä vuonna perunalla ja vähän pantiin puutarhalannoketta ja tuhkaa.vaaleat sipulit ovat isokokoisia,halkaisiat n 6-7 cm.Porkkanat kasvoivat myös hyvin joskin ovat vielä maassa.Perunat on nostettu ja sato viety maakuoppaan säilöön.(n.100kg) terveiset perheelle

  • Henni - Puutarha49

   Mahtava sato teillä on tullut, vau! Meillä tämä kasvatus on kovin pienimuotoista, koristepuutarhaa kun on tontti pääasiassa. Mutta kyllä nautin jokaisesta kasvatetusta vihanneksesta. Suurin sato on tullut kasvihuoneesta, kurkku ja tomaattia pukkaa hirmuisia määriä ja ne ovat kooltaankin komeita. Terkkuja samoin teille kaikille!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)