Voihan sipuli :D

Sipuli sentään! Lumi on sulanut ja olemme palanneet perinteiseen syksyyn säineen. Yöpakkasia on ja talvi siintää jo ovella. Kävin lauantaina puutarhaliikkeessä katsomassa mitä kaikkea sieltä tähän vuoden aikaan löytyy, ja olihan minulla ostoslistalla jokunen sisäviherkasvikin lapsille. Teinkin hyvät löydöt! Kaikki kukkasipulit olivat -60% alennuksessa, juuri sopivasti kun saimme takaisin erinomaiset istutussäät. Maa ei ole vielä jäätynyt ja kuitenkin yöllä on yöpakkasia joten ei muuta kuin sipulit maahan.

Ostin satoja sipuleita: tulppaaneja, krookuksia, scilloja, hyasintteja. Erityisesti panostin sellaisiin kukkasipuleihin, jotka eivät maistu myyrille/jäniksille/peuroille: erilaisia laukkoja toistasataa, kevätkurjenpolvia, talventähtiä, kirjopikarililjoja . Jotakin unohdin ehkä tähän listata. Tuntui hullulta, minkälaisen määrän kukkasipuleita sain muutamalla kympillä. Viimeksi kun ostin niitä normaalilla hinnalla jokunen viikko sitten, oli määrä nyt moninkertainen siihen verrattuna.

Hankin myös pari pussia multaa, joskin ostomulta on aina niin valitettavan kevyttä ja höttöisen oloista jos sitä vertaa omaan kompostimultaan. Multatehtaassani ei nyt vain ole valmista tavaraa, sitä saan aikaisintaan keväällä.

Sunnuntaina teimme päiväretken kesäpaikalle maalle. Sää oli upea, muutama lämpöaste ja jopa ajoittainen auringonsäteen pilkahdus, sateetonta. Siinä sitä meni mukavasti muutama tunti kun etsin ja valmistelin sopivat paikat sipuleille. Hyasintit sijoitin saunan lähelle – pääsee nauttimaan tuoksusta ohikulkiessaan, narsisseista, tulppaaneista ja laukoista tein puolestaan ison kukkaryhmän pääsisäänkäynnin lähelle. Pieniä kukkasipuleita istutin kallion alaosiin, siinä niiden pitäisi olla hyvin esillä kukkiessaan. Laukkoja istutin myös huussin luokse. Useita istutuspaikkoja mutta kaikkiin runsaasti sipuleita – massaistutukset ovat näyttäviä!

Harmikseni huomasin että luujauho oli lähes loppu, joten annan lannoitteen sipulikukille keväällä. Sipulit tarvitsevat runsaan lannoituksen kukkiakseen komeasti. Luujauho on täysin luonnonmukainen lannoite, josta ravinteet vapautuvat hitaasti kasvin käyttöön eikä ylilannoittamisen vaaraa ole. Me olemme käyttäneet Natria luujauhoa – voi kun sitä olisikin saatavissa isommissa pakkauksissa. Luujauho muuten maistuu myös koirille (ainakin meidän), joten kastelen yleensä heti ne alueet johon luujauhoa ripoittelen jotta ne päätyvät kasveille eikä karvakuonoille.

Lopuksi peittelin kaikki sipulit huolellisesti ja siten että ne jäivät tarpeeksi syvälle. Kaikille istutusalueille toin vielä heinää reilun kerroksen pintaan. Nyt saa talvi tulla ja keväällä pitäisi olla upea kukinta edessä. Toivotaan että eläimet eivät syö tulppaaneja ja krookuksia, nyt tosin tuli ensimmäistä kertaa kunnolla varmistuttua siitä että kukintaa on vaikka nuo menetettäisiin. Sen verran reilusti ostin “eläinvarmoja” kukkasipuleita myös.

Kesäpaikan ovensuussa oli ihana yllätys kyläläiseltä: sain vanhaa virolaista kantaa olevia talvivalkosipulin siemeniä, valmun eli unikon siemeniä sekä stokruusun siemeniä. Istutin samalla reissulla myös kaikki nämä, sillä tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Talvivalkosipulin istutin lavaan vahvaan maahan, siinä sitä on helppo hoitaa ja tarkkailla kasvua. Siemenistä istutettaessa kestää 3 vuotta siihen että sipulit ovat valmiita korjattavaksi. Nämä ovat kuulema yksikyntisiä valkosipuleita. Nämäkin istutusalueet peitin lopuksi reilulla heinäkerroksella. Odotan todella innolla. Suurkiitos naapurustoon myös tätä kautta 🙂 . Tästä voit lukea aiemmat kokemukseni ja vinkit talvivalkosipulin kasvattamiselle.

Keväällä on odotettavissa kesäpaikalla upeaa kukintaa ja kasvun ihmettä.

Tässä muutama kuva keväisistä istutuksista kotipuutarhastamme:

Ps. koska talvi ns. yllätti puutarhurin, oli pihaan jäänyt vielä kaikenlaista pois laitettavaa. Niinpä nyt kannattaakin vielä kiertää ajatuksella piha läpi, kerätä roskat ja työkalut talteen ennen talven tuloa. Meilläkin olisi vielä edessä ainakin kalusteiden pois laittoa yms. pientä puuhaa.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)