Sienenmetsästystä, uusi sienikirja

Oletko sienikonkari vai vasta aloittelija sienipolulla? WSOY:n syksyn uutuuskirjassa Lasse Kosonen opettaa tuntemaan lähes 300 sienilajia joista valtaosa on ruokasieniä. Sienikirjassa esitellään ja opetetaan tunnistamaan myös vaaralliset myrkkysienet.

Suomessa on yli 200 syötävää sienilajia. Näistä muutamat, kuten kehnäsieni, mustatorvisieni ja matsutake ovat löytäneet tiensä lautasille vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana. Sienestyksestä on tullut muodikasta, ja sienten terveellisyydestä kirjoitetaan mediassa paljon.

Sienenmetsästystä, Lasse Kosonen (WSOY)

Sienenmetsästystä kirjan pohjana on ollut vuonna 1998 ilmestynyt kirja “Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut”. Nyt tuon pohjateoksen sienilajiosuus on täydentynyt peräti 120 sienilajilla ja kuvamateriaali on täysin uutta. Täytyykin todeta, että kirjan kuvat ovat hienoja, ja niiden avulla sienten tunnistaminen on helppoa. Kirjan alussa on myös kätevä hakemisto “lakkivärin” perusteella – jos siis metsässä tulee vastaan esim. punalakkinen tai tummanharmaalakkinen sieni, voi ensimmäisen aukeaman kuvastosta lähteä kartoittamaan lajiketta. Tämä helpottaa varsinkin jos ei ole mitään tietoa siitä, mihin sienilajikkeeseen löydetty sieni kuuluisi.

sienenmetsästystä Lasse Kosonen
WSOY Sienenmetsästystä Lasse Kosonen

Kirja on jaoteltu sienilajikkeittain esim. tatit, rouskut, haperot, vahakkaat jne. Jokaisessa luvussa on sitten esitelty tarkemmin ko. lajin eri sienet runsaiden kuvien kera. Alussa on mainio perusosuus sienten maailmaan. Tässä lähes 300 sivuisessa sienikirjassa opastetaan hyvin miten sienet tunnistetaan, kerrotaan sienten kasvusta ja elinkaaresta yms. Pääpaino on kuitenkin lajikkeiden esittelyssä.

Sienilajit WSOY Sienenmetsästystä Lasse Kosonen

Kirja on erinomainen uuden tiedon ja uusien lajikkeiden esiintuoja jo kokeneellekin sienestäjälle. Aloitteleva sienestäjä pääsee kirjan avulla hienosti alkuun. Kirja on kooltaan A5 joten tämä kirja ei kyllä mielestäni sieniretkillä kovin kätevästi kulje, varsinkin kun selkämys on nidottu. Kierresidonta olisi helpottanut kirjan sivujen kääntämistä sillä nyt aukeama on vaikea (lähes mahdoton) saada pysymään auki ilman että sitä pitää auki tai laittaa jotakin painoksi.

Sienikirja WSOY Sienenmetsästystä Lasse Kosonen

Sienemetsästystä- sienikirja lienee tarkoitettukin perusteokseksi kotiin missä se toimiikin mainiosti. Sienitietous on kasvanut vuosien saatossa merkittäväksi, joten tällä sienikirjalla on hyvä päivittää omakin tietämys ajantasalle – mainio lahjavinkki myös pukinkonttiin.

Kirjan arvostelukappale saatu WSOY:ltä.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)