Siemenpussien inventaario

Vuosittainen siemenpussien läpikäynti tuli tehdyksi, ja inventoin kaikki jemmassa olevat siemenet. Näin selviää kuinka “pahasti” niitä on tullut hamstrattua (myönnän!) ja onko puutteita. Joitakin siemeniä on reilusti yli tarpeen, jotakin juuri sopivasti ja jotakin puuttuvaakin yleensä löytyy. Vaikka siemenet yleisesti ottaen säilyvät vuosia itämiskykyisinä, kannattaa siemenet käyttää vanhimmasta päästä pois.Siemenien inventaario sujui näin:

  • siemenpussit esille; minulla on samassa niin hyötykasvien siemenet kuin perennojen ja yksivuotisten kukkienkin
  • kurkkaan siementen säilyvyysajat pussista, tosin vanhatkin siemenet ovat usein säilyneet itämiskykyisinä ja ainahan voi kokeilla joten kovin herkästi niitä ei kannata heittää pois
  • jos jotakin on yksinkertaisesti liikaa, tarjoan ja jaan niitä kavereille. Myös siementen vaihtaminen on hyvä tapa päästä liioista eroon ja saada tilalle jotakin itseltä puuttuvaa
  • järjestelen kylvöajankohdan tai käyttötarkoituksen mukaan
    • kylvöajankohdan mukaan (alkutalvesta, maaliskuussa, huhtikuussa ja toukokuussa kylvettävät)
    • lajittelu hyöty/koriste: kasvimaan ja keittiölaatikoiden siemenet ja koristekasvit erikseen

Pussit olivat minulla sekaisin paperikassissa ja kun käteen osui tyhjä kenkälaatikko, tein siitä siemenpusseille säilytyslaatikon. Siihen ne mahtuivat mukavasti pystyyn, ja niitä pystyy nyt kätevästi selailemaan. Järjestys helpottaa kummasti tulevia kylvöpuuhia.

Vaikka ulkona paukkuu pakkanen ja lunta on paljon (!), on tämä kevättä kohti etenevä puuhastelu niin rentouttavaa. Pianhan on jo helmikuu. Chilit kylvimme jo reilu viikko sitten ja kohta laitan purjot esikasvatukseen. Ne suositellaan kylvettäväksi maaliskuussa, mutta koska en ole vieläkään onnistunut tanakoiden ja isojen purjojen kasvattamisessa ajattelin kokeilla ajankohdan aikaistamista – josko sillä pääsisi parempaan tulokseen.

Esikasvatukseen tulee viikkojen myötä myös ainakin samettikukkia, pelargoniaa, laventelia ja lipstikkaa. Jääkaapista kylmäkäsittelystä löytyy köynnösruusun ja varjoliljan kylvökset. Myös herneet ja pavut aion esikasvattaa sitten reilusti myöhemmin keväällä sillä fasaanit nyppivät turhan innokkaasti siemenet maasta. Ja varmasti paljon muutakin, kyllä minä itseni ja kasvatushulluuteni tunnen 😀

Täytyykin alkaa tehdä tilaa taimikasvatukselle ja virittää kasvivaloja valmiiksi. Palaamme näihin puuhiin vielä monta kertaa.

Mikä kumma siinä on että joka ikinen vuosi niiden pussien joukosta löytyy myös tyhjiä pusseja – onko keväällä sitten niin kiire, ettei muka ehdi roskiin niitä siirtää kun mokomat unohtuvat.. Onko sinulla tapana järjestellä siemenpussit, ja miten sen teet?

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)