Satoa kasvihuoneesta ja puutarhasta

Tämä aika kesästä alkaa olla jo sadonkorjuun juhlaa. Mansikat ja viinirypäleet ovat kypsyneet, mansikat jo syötykin, ja kasvihuoneessa sato kypsyy hurjaa vauhtia. Lämpötilat kasvihuoneessa ovat olleet mielenkiintoiset: päivälämpötilat yli 50 asteen vaikka kaikki 4 kattoikkunaa ja liukupariovat ovat sepposen selällään. Ilma kuitenkin kiertää, ja kasvit eivät kärsi yhtään kuumuudesta – vettä kylläkin menee noin 80 litran päivävauhtia näillä helteillä.

Lapset istuttivat alkukesästä puutarhaan kasvulaatikkoon herneitä. Sadosta tuli runsas, vaikka kasvulaatikko ei olekaan suuren suuri. Mutta pienet kätöset iskivät melkoisen määrän herneen siemeniä laatikkoon, joten nyt on aika herkutella herneillä.

herneet

Kasvihuoneesta saadaan jo ensimmäiset tomaatit ja kurkut. Tänä vuonna kurkkujen kasvatus on onnistunut erinomaisesti, kolme taimea tuottaa näillä näkymin suuren sadon ja tomaatteja tulee riittämään pitkään. Viime vuonna kurkun taimet kärsivät olosuhteista (syytä en tiedä), ja sato oli vähäinen. Kurkkuvajetta jopa esiintyi. Mutta onneksi tänä vuonna on parempi tuuri. Liekö syynä se, että istutin kurkun taimet kasvulaatikkoon heti oven viereen, jolloin kasvusto tuulettuu jatkuvasti kunnolla kun kasvihuoneen ovi on auki päivisin. Kurkkuja kypsyy niin paljon kerralla että niitä riittää annettavaksi myös naapureille. Komeita kurkkuja vai mitä!

kasvihuonekurkku

 

kurkku

Tomaatteja on kasvihuoneessa kymmenkunta taimea, muutamaa eri lajia. Kirsikkatomaatit ja Tanskan Vienti tuottavat jo satoa ja kypsyvät auringossa. Keltaiset luumutomaatit ovat vielä pieniä ja raakileita. Onneksi kaikki sato ei kypsykään kerralla, näin nautittavaa riittää pitkään.

tomatti sato

Tomaattien runsasta satoa kannattaa hyödyntää muutoinkin kuin tuoreena. Tomaatteja voi pakastaa lohkoina, paloina tai murskana. Kannattaa kokeilla myös kotitekoista ketsuppia, siinä ei ole lainkaan lisäaineita ja maku – nam. Tässä meidän suosikkiresepti ketsupille, joka on terästetty chilillä (chilin voi toki jättää pois jos sitä ei halua). Chilejäkin kasvaa kasvihuoneessa, joten tällä reseptillä saa molempia hyödynnettyä.

Chiliketsuppi

(Lähde: HS Ruoka)

(1,5 litraa valmista ketsuppia)

  • 1 kg tomaatteja
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 chiliä
  • 1 dl hunajaa
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl öljyä
  • 1 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl vastajauhettua mustapippuria
  • 1/2 tl raastettua muskottipähkinää
  • 1 dl punaviinietikkaa
  • (1–2 dl vettä)

 Halkaise tomaatit, poista kannat ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chilit, poista siemenkodat ja viipaloi.

 Mittaa kattilaan hunaja, sokeri ja öljy. Kuumenna. Lisää kuutioidut tomaatit, sipulit, valkosipulinkynnet ja chilit. Kuullota kymmenisen minuuttia.

 Lisää suola, mustapippuri, muskottipähkinä ja punaviinietikka. Keitä hiljalleen tunnin ajan, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja seos sosemaisen kiinteä.

 Jos nestettä haihtuu liian paljon, lisää joukkoon vähän vettä kerrallaan. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Kaada suppilon avulla puhtaaseen lasipulloon. Käytä itse tehtyjen hampurilaisten, öljyssä paistettujen varhaisperunoiden tai grillatun punaisen lihan kastikkeeksi. Säilyy viileässä kuukauden.

Sokerin määrää kannattaa säätää oman maun mukaan, ja toki reseptin muuntelu kaikin puolin tuottaa aina uusia makuelämyksiä. Herkullista heinäkuun loppua ja nautinnollista satoa kaikille kotipuutarhureille.

 

Kerro muillekin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)