Sato talteen ja vinkit elokuun puutarhatöihin

Tänä kesänä moni kasvi tuottaa satoa vasta normaalia myöhemmin. Kesä oli varsin vaihteleva säiltään eikä helteita juuri saatu. Mukava kesä silti. Jos elokuuta nyt edes syksyyn viittaavalla sanalla voi kutsua, niin voisi todeta että loppukesä on alkanut varsin mukavilla säillä. On kiva puuhata puutarhassa ja nauttia pimenevistä illoista. Tässä maailman myllerryksessä ja järkyttävien uutisten valossa on mukava rauhoittua puutarhassa – kosketus luontoon tekee mielelle hyvää.

Elokuu on muuten erinomaista sadonkorjuuaikaa, kasvikset ja juurekset loistavat upeissa väreissä ja ovat niin maukkaita. Näitä hetki sitä kaipaa talven pimeydessä.

   

Mitä töitä ja hommia kannattaa tehdä puutarhassa nyt? Listasimme elokuun puutarhatyöt jotka ovat nyt ajankohtaisia. Monen homman voi tehdä jo nyt ja säästää ajan keväältä. Tämä lista on ns. vakio vuodesta toiseen yleisluontoisesti, mutta tällaisen lisäksi voi tehdä omat tarkemmat syksyn hommien listat. Minä tykkään laittaa asioita paperille (eikä työlistat ahdista). On mukava sitten siitä napata homma tai pari tehtäväksi. Varsinkin jos tällaisia pikkutöitä on enemmänkin niin listaus auttaa muistamaan. On varsin nautinnollista huomata kuinka yliviivattujen eli tehtyjen asioiden määrä vain kasvaa.

Elokuun puutarhatyöt

– poista tomaateista liikoja lehtiä kasvihuoneessa ja katkaise tarvittaessa tomaatin latvat. Näin sato kypsyy nopeammin

– nauti ja säilö kesän satoa: herkuttele tuoreeltaan, syö salaatteja, marjoja, vihanneksia. Tee mehuja, hilloja ja säilykkeitä. Pakasta myös yrttejä.

– Leikkaa kukkineiden perennojen varret alas, erityisesti runsaasti siementävät. Voi halutessasi kerätä talteen kypsyneet siemenet, säilyttää ne paperipussissa ja kylvää ensi vuonna.

– Lopeta typpipitoisten lannoitteiden antaminen, nyt on aika siirtyä syyslannoitteeseen jotta kasvit ehtivät valmistautua tulevaan syksyyn

– puutarhavalaistus on hyvä laittaa kuntoon (en olisi muuten uskonut millainen positiivinen vaikutus sillä on pimeään aikaan!)

– Poista kuihtuneet kesäkukat ja korvaa ne esim. krysanteemeilla tms joita kohta kaupoista saa

– Aloita jo nyt puutarhan ja pihapiirin siistiminen: pese tyhjentyneet ruukut, esikasvatusastiat yms. ja vie ne varastoon odottamaan tulevaa kevättä.

   

– Suunnittele nyt ja toteuta syyskuussa puutarhan maan muokkaukset, kasvualustan kunnostamiset yms. Syksy on erinomaista aikaa uudistaa vanha nurmikko kokonaan tai osittain. Nurmisiemen itää hyvin syyskosteuden ansiosta.

– Kalkitse nurmikko

– Tyhjennä kompostista palanut aines ja käytä se joko istutusten katteena tai siirrä toiseen kompostiin talven ajaksi. Kompostin tulee olla reilusti ns. ylivuotista ennenkuin sen voi sekoittaa maaperään tai siihen voi kylvää, pintakompostina (katetyyppisesti)  se toki käy vaikka heti

– Istuta ja kylvä: syksyllä kosteus edistää istutushommia ja saat nauttia valmiista lopputuloksesta. Kannattaa hyödyntää myös puutarhakasvien alennusmyynnit.

– Kukkasipulit kannattaa ostaa valmiiksi kun ne tulevat myyntiin. Oikea istutusaika on vasta lokakuussa, mutta useat suosituista lajikkeista saattavat loppua kesken.

Aiomme istua Henrin kanssa alas lähipäivinä ja tehdä oman puutarhan syyshommista listaa. Ihan näitä edellä mainittuja juttua on tarkoitus tehdä, sadonkorjuuta ja puutarhan ylläpitoa. Mutta on sitä pari isompaakin hommaa, uusimme mm. talon yhden sivun sokkelin läheisen kasvuston kokonaan. Pensaat ja aluskasvillisuus poistetaan ja tilalle tulee ehkäpä pallotuijia/marjakuusia/valkokuusia ja katetta. Myös talon ja kadun välisten laatikoiden kasvillisuutta pitäisi laittaa uuteen uskoon – ajatus olisi korvata jonkin verran perennoja pensailla ja kurittaa rönsyileviä kasvustoja. Näistä puuhista palailen kertomaan sitten kun niitä on tehty.

Viikonloppu meni kesäpaikalle, jossa järjestimme naapurustollemme avoimet ovet tapahtuman. Tutustumista ja mahdollisus nähdä vanha talomme  jota olemme nyt muutaman vuoden kunnostaneet. Oli upea huomata että paikalle tultiin sankoin joukoin ja nelisenkymmentä naapuria tuli tutuiksi. Kiitos siitä jokaiselle.

Ihanaa sunnuntai iltaa ja mukavaa tulevaa viikkoa.

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Sirkka

    Ihailtavaa oli avoimien ovien päivänä paljon niin sisällä kuin ulkona.Vanha talo oli kokenut uuden tulemisensa vanhaa kunnioittaen.Olette aikaansaava pari.Kyläläisiä oli kiva nähdä.Onnistuneet oli.Kiitos!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)