Samettikukan esikasvatus

Viime vuonna kasvatimme onnistuneesti itse satakunta samettikukkaa. Niin helppoa se oli ja edullista verrattuna ostotaimiin joten sama puuha on edessä nyt. Viime vuonna aloitin esikasvatuksen huhtikuun alussa, ja taimet olivat varsin pieniä kun oli aika siirtää ne ulos. Siksi päätin aloittaa kasvattamisen pari viikkoa aikaisemmin tänä vuonna. Meillähän on rintamiestalon perinteinen kylmä kuisti, joka tarjoaa erinomaista valoisaa  kasvatustilaa myöhemmin keväällä – se on kuin kasvihuone. Tällä hetkellä kuistillakin on pakkasta niinkuin ulkonakin joten sisällä täytyy aloittaa. Kohta jokaikinen pöytäpinta ja taso on täynnä taimipurkkeja.. se jos mikä on varma kevään merkki 🙂

Pari viikkoa sitten kirjoittelin yleiset esikasvatusohjeet, ne löydät tästä.

Tuumasta toimeen. Taimimulta ja istustusastiat esille. Tällä kertaa istutusastioina toimii styroksiset pakkauspohjat, joita kertyy keittiöön runsaasti. Styroksinen laatikko on erityisen hyvä esikasvatusastiaksi, sillä se pitää mullan ja kylvöksen lämpimänä. Täytä astiat kylvömullalla ja kastele huolellisesti.

esikasvatus tarpeet kastele multa huolella.

Tasoita lopuksi mullan pinta – minä taputtelen sen tasaiseksi ruokalusikan avulla. Ota siemenpussi esille ja kylvä siemenet. 


tasoita kasteltu multa huolellisesti

Samettikukan siemeniä on 3 pussia. Kylvän ne tiheästi ns. hajakylvönä astioihin (2 isoa ja yksi pienempi astia). Kylvöksestä tulee tiheä, mutta kunhan siemenet aloittavat kasvun ja taimettuvat harvennetaan kylvös ja jokainen taimenalku saa oman purkkinsa kasvun turvaamiseksi. Peitä siemenet OHUESTI ja kastele pintamulta – turvallisimmin tämä tapahtuu sumuttamalla. Jos lorotat kastelukannulla lähtevät siemetkin helposti liikkeelle mikä ei ole toivottavaa.

Samettikukan hajakylvös                 Sumuta peitetyt siemenet hyvin

Nyt varsinainen kylvöpuuha on ohi. Merkitse kylvös, jokaikinen kylvöastia. Ei nimittäin ole kiva sitten arvailla mitä missäkin purkissa kasvaa. Merkitse ainakin lajike ja kylvöpäivämäärä. Itse suosin kertakäyttöaterimia, ne on halpoja, niihin on helppo merkitä tarvittavat merkinnät ja ne pysyvät taimipurkeissa hyvin pystyssä. Käytä permanent- tussia jotta merkinnät pysyvät.

merkitse kylvöastiat

Lopuksi “huputa”, eli peitä taimiastia kelmulla, muovilla tms. ILMAVASTI. Tämä luo otollisen “kasvihuoneilmaston” ja edesauttaa taimettumista. Itse käytän usein vanhoja leipäpusseja joihin leikkaan pari reikää ja jätän toisen pään kokonaan auki jotta ilma kiertää. Huolehdi ilmavuudesta, muuten seurauksena on home ja kylvös on pilalla.

            peita kylvös hengittävästi muovilla

 Huolehdi että kylvökset pysyvät sopivan kosteina: liika märkyys tai vastaavasti kuivuus on kylvösten surma. Nyt ei muuta kuin odottamaan kasvun ihmettä. Toivottavasti itävyys on hyvä jotta saamme runsaasti taimia.

EDIT 11.3.2013: Ensimmäiset merkit itämisestä on jo näkyvissä!

Kerro muillekin:

4 Comments

  • Tarja Nieminen

    kiitos. Ohje toimi moitteettomasti. Nyt ovat sirkkalehdellä. Kuinka tästä eteenpäin?

    • Henni - Puutarha49

      Hei, koulimisen jälkeen voi aloittaa varovasti kasvin lannoittamisen jotta siitä tulee vahva. Kun lehtiä on ilmestynyt enemmän, kannattaa sitä myös latvoa jotta saat samettikukista tuuheita ja komeita.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)