Rosmariini

Tämä rosmariini on kirjaimellisesti torilla tavattu. Kesäisen toripäivän kruunasi taimimyyjät, joilta löytyi aivan mahtava valikoima erilaisia perinnekasveja;  niin hyöty- kuin koristekasvejakin sekä yrttejä.  Taimet olivat upeassa kunnossa ja jakopalat isoja ja reiluja sekä hinnat varsin kohtuulliset.

Tähän rosmariiniin ihastuin! En ole eläissäni nähnyt näin komeaa ja isoa rosmariinia. Ihmettelin ja kyselin ääneen mistä tämä kasvuvoima ja koko on ja pariskunta kertoi että “eihän tämä vielä iso ole” 😀 Kuulema rosmariini on talvehtinut muutaman asteen lämpötilassa kasvihuoneessa ja kasvuolosuhteet ovat siis olleet ympäri vuoden täydelliset. Tämä on siis reilun vuoden ikäinen.

Rosmariinissa on kukan alkuja ja tuoksu huumaava. Mukaanhan se lähti, vaikka tämäkin taimi matkasi sylissäni paluumatkan.

Rosmariini

on todella terveellinen yrtti jolla sanotaan olevan useita hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia. Yrttitarha.fi kertoo, että “Rosmariini on jopa puolitoista metriä korkeaksi kasvava nahkealehtinen ikivihreä varpukasvi. Se kasvaa luontaisesti Välimeren alueen kuivilla rinteillä meren läheisyydessä, mistä sen vahva tuoksu leijailee kauas merelle asti. Rosmariinin reunoiltaan sisäänpäin kääntyneet lehdet muistuttavat havupuiden neulasia, ja kasvin aromikin vivahtaa havupuulle. Rosmariini on aina ollut onnea tuovan yrtin maineessa, ja se on ollut tärkeä rohto- ja taikakasvi. Rosmariini on myös antiseptinen kasvi. Ranskassa on vuoteen 1960 asti desinfioitu sairaaloiden potilashuoneita rosmariinin lehtiä ja katajanmarjoja polttamalla.”

Rosmariinin talvehdittaminen

Sain neuvoksi rosmariinin talvehdittamiseen sen että sisällä, mahdollisimman valoisassa ja max noin 10 astetta lämpöä. Täytyy laittaa kellarikerroksen viileään huoneeseen ja kasvivalon alle. Toivon että tämä kaunotar kestäisi talven yli. Nyt se on istutettuna maahan lavatarhan läheisyyteen. Täytyy napsia oksia ja kerätä satoa talteen. Tykkää pakastaa oksia sellaisenaan pussiin – ne maistuvat mahtavilta syksyllä lammaspadan seassa. Osan voisi toki myös kuivattaa ja nauttia vaikkapa teen muodossa.

Rosmariinitee

 

  • Keitä kupillinen vettä ja lisää siihen noin teelusikallinen kuivattuja rosmariininlehtiä.
  • anna tekeytyä ja hautua 5-10 minuuttia minuuttia
  • siivilöi ja nauti

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)