Rootmaster ja samettikukkien kasvattaminen

Erilaiset kasvatuslaatikot ja minikasvihuoneet ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Sain blogiyhteistyönä mahdollisuuden kokeilla mielenkiintoista tuotetta, Nelson Gardenin kehittämää Rootmaster-  minikasvihuonetta jonka sanotaan tekevän erityisen vahvajuurisia taimia.

Rootmaster avaamaton

Nelson Garden Rootmaster on pienoiskasvihuone, jossa on viljelyä helpottava itsekastelujärjestelmä. Rootmasterin sanotaan tuottavan erityisen vahvajuurisia kasveja. Rootmaster- laatikko on kooltaan 19,5 x 29 x 21 cm ja siinä on paikat 32 taimelle.

Rootmaster pakkauksen osat
Rootmaster pakkauksessa on tarvittavat osat. Multa tulee lisätä.

Pakkaus on kompakti, ja sisältää tarvittavat osat – vain taimimulta tulee hankkia erikseen. Rootmaster koostuu pohjalaatikosta, kennostoista, kastelunauhoista ja kirkkaasta kannesta, joka toimii tämän pienoiskasvihuoneen ”lasina”.

Rootmasterin käyttöönotto edellyttää pientä kasauspuuhaa. Käyttöohjeet ovat pakkauksen pahvissa.Rootmaster käyttöohje      Rootmaster kenno

Täältä löytyy myös hyvä käyttöohjevideo Rootmasterin käyttöönottamisesta, kasaamisesta ja käyttämisestä. Käyttöönotto oli periaatteessa helppoa, mutta kyllä siinä muutamia minuutteja meni, hitain vaihe on kastelunauhojen pujottelu joka sujui ensimmäisen asettamisen jälkeen nopeasti. Kannattaa tutustua tuohon videoon ennen kasaamisen aloittamista niin homma sujuu mahdollisimman jouhevasti. Noin 5-10 min kannattaa varata käyttöönottokuntoon saattamiseen.

Rootmaster osa      Kasaaminen ja Rootmaster

Kun Rootmaster oli kasattu, oli aika täyttää kennostot taimimullalla. Käytin ruokalusikkaa apuna ja tiputtelin multaa lokerikkoihin. Sen jälkeen kastelin ja tiivistin mullan pinnan sormella. Tiivistäminen on tärkeää, sillä kastelujärjestelmä perustuu kapillaari-ilmiöön, joka ei toimi mikäli multa ei ole tiivistä. Tiivistämisen jälkeen lisäsin lisää multaa ja tiivistin taas. Näin kunnes kennostot olivat tiukasti täynnä multaa.

Rootmaster täyttäminen mullalla    Rootmaster käyttäminen

Olen samettikukkien ystävä ja kasvatan niitä suuria määriä joka vuosi. Minulla on isosamettikukan siemeniä ja ajattelin kokeilla kuinka hyviä taimia saisin niistä tällä ”juurimestarilla”.

Samettikukan siemenet Samettikukka ja Rootmaster

Kokeilin täsmäkylvöä laittamalla yhden siemenen jokaiseen 32 lokeroon. Jos joku ei idä on asia helppo paikata lisäämällä siemen. Samettikukkien esikasvatuksesta aiempina vuosina voit lukea täältä tai kaikki samettikukkaa sivuavat jutut löydät tästä. Samettikukkia on paljon erilaisia, kylvän vielä ainakin ryhmäsamettikukkia näiden isosamettikukkien lisäksi.

Rootmaster samettikukkien kylväminen
Samettikukan siemenet on kylvetty Rootmasterin kennoihin.

Peitin siemenet kevyesti mullalla.  Tämän jälkeen sumutin pintamullan kosteaksi ja asetin kirkkaan kannen laatikon päälle. Minikasvihuone on valmis hoitamaan tehtävänsä.

Rootmaster täytettynä   Rootmaster

Tässä vaiheessa kun vasta odotellaan taimettumista ei pohjan kastelujärjestelmä ole käytössä sillä kosteus tulee antaa mullan pintaan siemenen päälle. Kun siemenet taimettuvat ja taimet alkavat kasvamaan aktivoin kastelujärjestelmän vapauttamalla nauhan päät siten että ne ylttävät laatikon pohjalle. Tämän jälkeen riittää kun vettä lisää vain laatikon pohjalle josta se kastelunauhojen avulla nousee kasvien käytettäväksi. Helppoa. Kastelunauhojen avulla kylvösten tulisi pysyä kosteana ja kaukalo täytetään vedellä vain noin joka viides päivä.

Kun juuret kasvavat ulos kennojen ilmastointiaukoista niiden päät kuivuvat ja uusia juuria muodostuu ylemmäs. Ilmatypistyksen avulla kasvi luo vahvan ja hyvin kehittyneen juuriston. Tämä on se ”juttu” tässä tuotteessa miksi sitä sanotaankin juurimestariksi eli rootmasteriksi. Pitäisi tulla normaalia kasvatustapaa vahvempia juuristoja. Mielenkiinnolla odotan millaisia taimia rootmasterissa kehittyy.

Kun taimet on aika siirtää aukeaa kennot kätevästi kuin kirjan sivut ja taimet on helppo irroittaa kennoista. Kaikki osat ovat vahvaa muovia ja ne voidaan pestä tiskikoneessa (!).  Erityinen plussa tästä käytännöllisyyden huomioimisesta. Tuote säilyy käyttökuntoisena vuosia ja on siis helppo putsata. Myös kastelunauhat voi pestä ja käyttää uudelleen. Rootmaster on valittu vuoden 2014 puutarhatuotteeksi Ruotsissa.

Nelson Gardenin nettisivuilla on paljon hyödyllistä tietoa, jälleenmyyjähaku  auttaa löytämään lähimmän myyntipisteen ja puutarhakoulu antaa erinomaisia vinkkejä puutarhan suunnittelusta viljelyyn ja istutukseen.

kukkapenkki     samettikukka

Samettikukka on erittäin kiitollinen kasvi, se kukkii ja loistaa vaikka kesä olisi märkä tai viileä. Lisäksi samettikukkaa kannattaisi laittaa jokaiseen hyötypuutarhaan ja kasvimaalle; sen tuoksu karkoittaa erilaisia haittaötököitä. Samettikukka erittää hajuaan jopa juuristolla. Sen juuristo erittää rikkipitoista ainetta joka vaikuttaa myrkyn tavoin erilaisiin tautia aiheuttaviin mikro-organismeihin. Samettikukka on tärkeä kasvi jota kannattaa käyttää niin hyöty- kuin koristemielessäkin.

 

Kerro muillekin:

One Comment

  • Paula

    En ole ennen kuullutkaan, että esikasvatussysteemejä voisi pestä astianpesukoneessa. Hienoa! Täytyy hankkia tällainen boksi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)