Rikkaruohojen torjunta: tulokset

Heinäkuun alkupuolella kerroimme taistelusta puutarhassamme viheliäisiä rikkaruohoja vastaan (klik). Rikkaruohoista suurin ongelma puutarhassamme on vuohenputki. Päädyimme tietyissä paikoissa hävittämään rikkaruohot ns. kemiallisesti, eli käyttämällä rikkaruohojen torjunta-aineita. Lomailumme aikana aineet ovat saaneet rauhassa vaikuttaa. Nyt kerromme tuloksista, joita rikkaruohojen torjunta-aineiden käytöllä saimme.

Rikkaruohojen torjunta –  tulokset
 • Yksittäiset rikkaruohot (vuohenputket lähinnä) kukkapenkeistä ovat ruskistuneet ja hävinneet hyvin. Joitakin uusia rikkaruohoja on tietysti noussut, joihin ruiskutus ei ole yltänyt tuolloin niiden pienuuden ja toisaalta kukkapenkkien rehevyyden vuoksi. Mutta en kyllä muista milloin laajat kukka-alueet olisivat olleet näin rikkaruohottomia.
rikkaruohojen torjunta
Tässä näkee rikkaruohojen torjunta-aineen vaikutukset: kasvusto muuttaa vihreää väriään, kellastuu ja lopulta ruskistuu
 • Verkko-aidan tyvi puhdistui rikkaruohoista täysin, ja on nyt erittäin siisti!
 • Pergolan tiililattian väleistä ei nouse enää piharatamoa eikä voikukkaa. Tiililattia on tosi siisti. 
 • Ja suurin murheen kryynimme eli ns. kanalan kulmaus  (haaveilimme joskus paikalle kesäkanalaa, mutta tämä kaatui byrokratiaan) kutsuttu alue halutaan halutiin saada rikkaruohoviidastoa vapaaksi, ja muuttaa se rauhallisuuden nurkkaukseksi. Tässä kysyttiin kärsivällisyyttä mutta se palkittiin. Rikkaruohot olivat korkeita, joten ruiskutin osan sitkeimmistä ja suurimmista rikkaruohoista kahteen kertaa noin viikon väleillä. Rikkaruohot muuttuivat ensin jännän vaalean vihertäviksi, sitten keltaisiksi ja lopulta ruskistuiva ja kuolivat pois. Saimme hävitettyä sekä suuret että maanmyötäiset rikkaruohot, lajikkeita riitti. Tässä näkyy tilanne kun rikkaruohojen torjunta-aineet ovat vaikuttaneet ja tehneet työnsä.
rikkaruohojen torjunta
Puutarhan kulmaus on rikkaruohoista vapaa. Kuollut kasvusto muokattiin maahan ja paikalle tehdään vehreä puutarhanurkkaus.

Luulen, että yksi syy hyville tuloksille oli kunnon työvälineissä. Ostimme suuren paineruiskun 11 litran säiliöllä ja ladattavalla akkupistoolilla – näin painetta ei tarvinnut pumppailla säiliöön käsipelillä. Rikkaruohojen torjunta-ainetta sai ison määrän kerralla säiliöön (hyvä erityisesti Kanalan kulmalla) ja työn saattoi tehdä katkotta loppuun. Tälle ruiskulle on varmasti paljon erilaista käyttöä puutarhassa, joten on  siten yksi ns. puutarhavälineiden perushankinta.

Nyt kun rikkaruohoista on päästy, saamme aloittaa Kanalan kulman laittamisen uuteen loistoon ja puutarhamme häpeäpilkku katoaa! Tämä on ollut hieno vuosi, paljon mahtavia asioita on tapahtunut puutarhassa ja todellakin tästä tuli puutarhan perusparannusvuosi.

Käyttämämme tuotteet olivatKeeper Bio Spray Natria Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistajaKeeper Bio TiivisteKeeper L

Täältä lisätietoa: rikkaruohojen torjunta-aineet

Kerro muillekin:

3 Comments

 • Leena K

  Oliko torjunta-aineen levittäminen helppoa? Mietin pärjäisikö pienellä paineruiskulla (käsikäyttöinen). Entä onko teillä kokemusta Round up- aineesta?

  • Henni - Puutarha49

   Käsikäyttöinen ruisku toimii varmasti hyvin käsikäyttöisellä ruiskulla. Meidän kokemuksien mukaan Round Up on melkoisen herkkä olosuhteille, joissa sitä käytetään. Eli käyttöohjeet on hyvä lukea huolella oli käytettävä aine mikä tahansa.

 • Sirpa

  Käytittekö kaikkia mainitsemianne aineita samaan paikkaan viikon välein? Kiitos rohkaisevasta rikkaruohojen torjunnastanne. Toivoa siis on..

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)